Svetovna zdravstvena organizacija je danes sporočila, da so na Tajskem zabeležili prvi primer novega virusa, ki je odgovoren za izbruh skrivnostne pljučnice na Kitajskem.

V Ženevi so sporočili, da so na Tajskem 8. januarja zaradi blažje oblike pljučnice hospitalizirali osebo, ki je pripotovala iz Wuhana na Kitajskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Laboratorijski testi so kasneje potrdili, da je vzrok novi koronavirus,« je sporočil tiskovni predstavnik WHO Tarik Jašarević.

V mestu Wuhan v osrednji Kitajski je za skrivnostno pljučnico zbolelo več kot 40 ljudi, en človek je tudi umrl.

Za izbruh bolezni naj bi bila po prvih izsledkih raziskav kitajskih znanstvenikov kriva nova vrsta koronavirusa. Ta virus izhaja iz iste skupine kot respiratorni virus sars, ki je pred več kot desetletjem zahteval več sto smrtnih žrtev.

Za zdaj še ni znano, ali se bolezen prenaša med ljudmi. Med simptomi so vročina, oteženo dihanje in poškodbe pljuč.

V 11-milijonskem Wuhanu so prvi primer skrivnostnega pljučnega obolenja potrdili 31. decembra. Večina okuženih je delavcev ali obiskovalcev ene od tamkajšnjih tržnic, na kateri prodajajo ribe in divjačino.

Izbruh skrivnostne bolezni povzroča vedno več skrbi, saj se na stotine milijonov Kitajcev pripravlja na potovanja med kitajskim novim letom, ki bo konec januarja.

Izbruh pljučnice je sprožil alarm v Tajvanu, Hongkongu, v Južni Koreji, na Tajskem in Filipinih, kjer so pristojne oblasti napovedale, da bodo vzpostavili območja karantene, kjer bodo pregledovali potnike iz Kitajske.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Prekmurec3 (nepreverjen)

Kaj ko bi se "novinarji" sobotainfo malo pozanimali o begu zaposlenih iz SBMS?
Povprašali vodilne, koliko zaposlenih je odšlo v zadnjem letu, koliko nadur so izplačali, koliko nagrad so izplačali kljub temu, da je bolnišnica v sanaciji, kakšne so razlike v plačah istega kadra, oh... še in še več. No, dajte, prosim! Ker je danes eden izmed vodilnih, spet natresal laži na regionalni radijski postaji. ;)

Vse kar nas zanima (nepreverjen)

Vse tisto kar bi radi brali, novinarji ne upajo napisati. Ko nekdo predlaga kaj naj raziščejo, se takoj pojavijo minusi. TE DAJETE SAMI, NIKAKOR NE BRALCI!

In reply to by Prekmurec3 (nepreverjen)

Starejše novice