Fotografija je simbolična
Hrvaško notranje ministrstvo je začelo postavljati 59 kamer za nadzor prometa na državnih cestah.

 

Do naslednje turistične sezone nameravajo postaviti tudi nadzorne kamere na približno 1000 kilometrih avtocest, za katere skrbi javno podjetje Hrvatske autoceste (Hac). Pričakujejo, da bodo v določeni meri preprečili kršitve omejitve hitrosti, piše STA.

Hitrost bodo merili na kar tri načine

Hac je konec maja objavil 125.000 evrov vreden razpis za uvajanje sistema kamer za nadzor hitrosti na svojih avtocestah. S projektom nameravajo do naslednje turistične sezone postaviti nekaj sto nadzornih kamer na avtocestah, poroča Večernji list. Projekt naj bi pripravili do jeseni, sredstva za to pa naj bi zagotovili iz evropskih skladov.

Uvedli bodo tri načine merjenja hitrosti na avtocestah, na katerih je najvišja dovoljena hitrost 130 kilometrov na uro. Med drugim bodo uveljavili radarsko ali lasersko tehnologijo merjenja hitrosti predvsem na kritičnih točkah ter pri vhodih v predore in pred viadukti, kjer so ugotovili, da mnogi vozniki ne spoštujejo omejitve hitrosti, ki so večinoma 100 kilometrov na uro.

Zaradi nespoštovanja zmanjšanja hitrosti bodo kamere tudi na območjih avtocest, kjer potekajo obnovitvena dela, navaja časnik. Poleg tega bodo sektorsko merili hitrost na delih avtocest. Vozniki tako ne bodo mogli več znižati povprečne hitrosti z ustavljanjem na počivališčih, ker bodo kamere spremljale tudi vhode in izhode na počivališčih.

Avtomatsko pošiljanje kazni

Informacije o prometu in prekrških bodo neposredno predvajali hrvaškemu notranjem ministrstvu, ki bo avtomatsko pošiljalo kazni voznikom, poudarja časnik.

V Hacu so prepričani, da bo uveljavitev kontinuiranega avtomatičnega nadzora hitrosti okrepila prometno varnost in omilila posledice prometnih nesreč. Pričakujejo, da bo pozitivno vplivala na obnašanje voznikov tudi na ostalih cestah, ki niso vključene v projekt nadzora hitrosti.

Do uveljavitve novega sistema bodo prehitre voznike na hrvaških avtocestah še naprej nadzirali s posebnimi policijskimi vozili, ki jih na Hrvaškem imenujejo kobra.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
DF (nepreverjen)

To pa ni tako slabo

DF (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

vsak ki mi da minus je peder

In reply to by DF (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

jaz ti bom dal minus,, pravzaprav sem ti ga že dal

In reply to by DF (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ka pa če bi na Hrvaško poslali vstajniške strokovnjake iz Maribora, ki so uspešno podrli, zažgali in uničili polovico vseh postavljenih radarjev. Samo bojim se da bi jim hrvatski pendrek hitro vzel volo za razbijanje radarjev.

AHAM (nepreverjen)

In...?

administrator (nepreverjen)

Jebo te ja

In reply to by AHAM (nepreverjen)

Lucifer (nepreverjen)

Naj si ga one same sebe zmontejrajo gor na svoj ustaške goubec brezobrazen. Do vidle v kakšnon rekordnon čase de zmero prekršek..

Starejše novice