Pred časom je za kar nekaj slabe volje poskrbela razveljavitev prvega razpisa v okviru sheme WiFi4EU, ki spodbuja brezplačen brezžični dostop do interneta za državljane in obiskovalce na javnih mestih, kot so parki, trgi, knjižnice in muzeji.

Kot kaže bo razpis, ki je vzbudil interes tudi med pomurskimi občinami, ponovno objavljen še letošnjo jesen. 

Naj spomnimo, da shema WiFi4EU predvideva, da upravičenci  na podlagi uspešne prijave prejmejo bon, ki ga izkoristijo za financiranje postavitve brezplačne dostopne točke.

EU bo pri tem financirala stroške nakupa in namestitve opreme za brezplačne dostopne točke Wi-Fi, medtem ko bo upravičenec kril stroške povezljivosti (internetno naročnino) in vzdrževanja opreme za najmanj tri leta.

Upravičenec mora zagotoviti, da bo v letu in pol po podelitvi bona WiFi4EU namestitev dokončana in se bo delovanje začelo. Ko bo investicija zaključena, mora biti brezžična povezava na voljo brezplačno, zlahka dostopna, prav tako se mora uporabljati najnovejšo in najboljšo razpoložljivo opremo, ki uporabnikom omogoča povezljivost visokih hitrosti. 

Za pobudo je namenjenih skupaj 120 milijonov EUR, večinoma iz Instrumenta za povezovanje Evrope. Zaslediti je mogoče podatke, da bo povprečna vrednost bona okrog 15 tisoč EUR, kar pomeni, da bi bilo mogoče podpreti projekte v 8  tisoč lokalnih skupnostih po EU.

Pobuda naletela na velik odziv

Kot je junija v sporočilu za javnost zapisala Evropska komisija, je interes za sodelovanje v prvi fazi izrazilo preko 18 tisoč občin, kar pomeni okrog četrtino vseh lokalnih skupnosti po EU.

Ko se je 15. maja odprl prvi razpis, se je v nekaj sekundah prijavilo preko pet tisoč občin, v nekaj urah pa več kot 11 tisoč. Nato je Evropska komisija portal zaprla zaradi prejetih informacij o tehnični težavi.

V preiskavi je bilo ugotovljeno, da je bilo zaradi napake nekaterim občinam omogočeno, da se v dobri veri prijavijo preden je bil razpis odprt za prijave, medtem ko je bilo nekaterim to onemogočeno, ko je bil razpis že v teku. Po mnenju Evropske komisije zaradi tehničnih težav vse občine niso imeli enakih možnosti za sodelovanje na prvem razpisu, zato je bil le-ta razveljavljen.

Nova priložnost že jeseni

Očitno pa bodo tehnične težave v zvezi z delovanjem portala kmalu odpravljene. Z Informacijske točke Europe Direct Pomurje so nam sporočili, da naj bi bil portal na voljo v drugi polovici meseca septembra.

»Po časovnici, ki jo je Evropska komisija objavila pred dnevi, naj bi prvi razpis predvidoma realizirali še v tem letu. Torej od druge polovice septembra naj bi bil portal na voljo za registracijo, nato bo sledil razpis, objava rezultatov in podpisi ustreznih pogodb« so zapisali in dodali, da je Evropska komisija junija že registrirane občine obvestila, da njihove registracije ostajajo veljavne za prihodnje razpise. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

to imajo v razvitih deželah zahoda v Rusiji in na Kitajskem na vsakem koraku,,samo pri nas v gnili sloveniji še tega nimamo,,,In kurbe čakajo da bodo v volilni propagandi obljubljali brezplačen dostop do interneta,,tem županom je treba nešto jebat

Starejše novice