Se motite vi ali vaši prijatelji? Nekoliko bolj zapleteno je ...

Se še spomnite velike razprtije z zlato oziroma modro obleko? Pred leti je po medmrežju zaokrožila fotografija črtaste obleke, v kateri so nekateri prepoznali modro tkanino, medtem ko so drugi zatrjevali, da je ta zlate oziroma rumenkaste barve. Obe strani sta gorečno zagovarjali svoj prav in mnogi kar niso mogli verjeti, kako so na drugem bregu lahko tako 'slepi'.

Kmalu se je izkazalo, da gre za trik svetlobe, in strasti so se polegle. (Obleka je, mimogrede, bila modre barve.) 

Wikipedia

Vara tudi naš sluh

Kot kaže, pa vid še zdaleč ni edini človeški čut, ki ga je tako preprosto ukaniti. Tokrat namreč svet razdvajata Yanny in Laurel oziroma zvočni posnetek glasu, ki izgovarja eno od teh imen. 

Prisluhnite:

Kaj slišite? Je to ime Yanny ali Laurel? Ne boste verjeli, toda približno polovica ljudi se z vami ne bo strinjala. Niti ne poskušajte jih prepričati o nasprotnem, saj se pravzaprav sploh ne motijo. Prav zares slišijo drugače kot vi.

Večja podobnost, kot bi pričakovali

In razlaga za ta fenomen? Kot pravi znanost, se odgovor skriva v višini tona, občutljivosti naših ušes in moči sugestije.

Če sodimo po črkovnem zapisu, si imeni skorajda ne bi mogli biti bolj različni, a drugače je z zvočnima zapisoma, ki sta si precej podobna. 

Tisti, ki v posnetku razločite ime »Yanny«, ste morda med ljudmi z mlajšimi oziroma za visoke frekvence bolj občutljivimi ušesi. Vsekakor pa so v izvirnem posnetku, preden so mu bili dodani višji toni, izgovorili ime Laurel.

Preverite sami

Če si še kar ne morete predstavljati, kako zadevo slišijo v nasprotnem taboru, si oglejte spodnji video. Ob predvajanju zvoka pri višji frekvenci boste tudi vi zaslišali drugo ime.

Sicer pa omenimo, da je polemika pritegnila celo pozornost ameriške komedijantke in voditeljice Ellen DeGeneres:

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice