Kopi luwak je kava, ki jo pridelujejo v Indoneziji, natančneje na otoku Sumatra in velja za eno izmed najdražjih. Ne le ena izmed najdražjih, ta kava je tudi ena izmed najbolj nenavadnih.

Najdražja kavo, za katero boste morali odšteti 500 evrov za kilogram oziroma 26 evrov za skodelico kave v eni izmed zagrebških kavarn, pridelujejo na zelo poseben način. Kopi luwak pridelujejo tako, da zrna zrele kave zaužijejo indonezijski mački podobne živali, imenovane cibetovke. 

Posebna vrsta mačk - cibetovke

Cibetovke so živali, ki so podobne mačkam, zato jih tudi domačini označujejo za mačke. Živijo na drevesih in so dejavne predvsem ponoči.

So mesojede živali, vendar jim dišijo tudi rastline. Njihova poslastica so plodovi kavovca. Zrna so neprebavljiva, skozi mačji prebavni sistem pa izgubijo grenkobo. Zaradi posebnih prebavnih encimov, ki sodelujejo pri prebavi, dobijo zrna poseben kiselkast okus. 

Pridelajo le 500 kilogramov letno

Izdelava kave Kopi luwak je odvisna od mačk imenovanih cibetovk, v Indoneziji pa jo zaradi dolgotrajnega postopka pridelajo približno le 500 kilogramov letno.

Mačje iztrebke oziroma zrna na plantažah pobirajo posebno usposobljeni iskalci, ki jih potem očistijo, s čimer izločijo vse škodljive bakterije, posušijo in prepražijo. 

Odličen okus, odlična aroma

Imeli smo to priložnost in tudi mi preizkusli kavo, katera predelava se marikomu zdi zelo sporna. Okus ima podoben likerju iz aromatičnih rastlin in nima nobenega vonja oziroma okusa po iztrebkih. Ker je kava precej močna, naj bi že uporabljeno kavno usedlino lahko vsaj še enkrat prelili z vodo in iz tega ponovno skuhali kavo.

Jo boste preizkusili?

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Landini

Meni osebno ta kava ni nič posebnega in je precenjena.

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Drek za bedake, ki imajo preveč denarja!

busybee (nepreverjen)

Ja za take kot si ti ki pobirajo 8 najemnin vsak mesec...

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Pojge, je tou kanibalizem, če iztrebek (Tujec) pije kavo iz iztrebkov??

In reply to by busybee (nepreverjen)

Čebelicca (nepreverjen)

Še vedno smrdiš!

In reply to by busybee (nepreverjen)

Expert (nepreverjen)

To ka je proizvedejo 500 kg je seveda marketing, ka te lejko ceno nabijajo. Enostavna matematika: 500kg kave je za cca 50.000 kav (glede na specifiko priprave je ide malo več kak za standard). Indonezijo je leta 2016 obiskalo več kak 12 miljonov turistov, pa skoro saki je probo kopi luwak, pa še izvažajo jo. Prava Kopi Luwak kava je iz dreka divjih cibetovk (žival podobna kuni, nej mački btw), ge je poanta ka cibetovka poje samo izbrane jagode kavovca med ostalo prehrano, nej pa ka jih gojijo pa krmijo samo z kavnimi jagodami, ka je te izplen bokši. Ker pa je povpraševanje večje od proizvodnja zaj šopajo luwak kavo na vse možne načine. Je pa google očitno pretežki za uporabo povprečnoga novinara. V duhu xxxinfo.si portalov bi zdaj mogo te komentar skopejrati še na mariborinfo pa ptujinfo, tak kak so članki copy paste. :)

Pax (nepreverjen)

Odlično napisano!

In reply to by Expert (nepreverjen)

Salmonela (nepreverjen)

To sploh več ni IN , kdo še te pije kavo iz napol prebavljenih kavnih zrn v iztrebkih cibetovke , zdaj si frajer , če piješ kavo iz napol prebavljenih kavnih zrn v slonovih iztrebkih , ja , ja razvoj gre naprej , samo Sobota-info stopica na mestu .

Starejše novice