V deževnih jesenskih dneh se na sprehodih srečujemo tudi z močeradi, ki so za človeka sicer popolnoma nenevarni. Drugače je z našimi hišnimi ljubljenčki, za katere so te dvoživke lahko usodne.

Močeradi so prekriti s strupeno sluzjo, s katero se branijo pred plenilci, kot so ježi, lisice in ptice plenilke. Vendar pa svoj strup pršijo zgolj takrat, ko se počutijo ogrožene, so zapisali na spletni strani pesmojprijatelj.

Pes se tako lahko zastrupi ob ugriza v močerada in takih primerov je v veterinarskih ambulantah vedno več. Njihov strup je za naše štirinožne prijatelje pogosto nevaren, zato za lastnike velja posebno opozorilo, saj je dvoživk prav v deževnem času ogromno.

Pomoč velikokrat neuspešna

Močerad ima zaušesne žleze, iz katerih izloča posebno strupeno snov, ki se ob ugrizu skozi ustno sluznico vsrka v organizem in takoj preide v kri.

Zastrupitev se pokaže že v nekaj minutah z drgetanjem, izločanjem penaste sline in včasih s hudimi krči, pri čemer lahko žival zapade v šok in pogine zaradi zadušitve. Smrt lahko nastopi v eni uri.

V primeru zastrupitve je torej potrebna takojšnja veterinarska pomoč, ki pa je pogosto neuspešna. Če ugotovite, da je pes ugriznil v močerada, mu nemudoma sperite gobček z vodo in takoj obiščite veterinarja, svetujejo na spletnem portalu pesmojprijatelj.

Radovednost kaj hitro premaga opreznost

V veliko primerih so psi ob močeradih previdni, saj jih že barve kože svarijo pred nevarnostjo. Zaradi velike radovednosti kosmatincev pa verjetnosti, da v žival ne bodo ugriznil, vendarle ne moremo izključiti.  

Med sprehodi, predvsem v deževnem obdobju, ko so močeradi izjemoma dejavni tudi čez dan, zato bodite še posebej previdni, svojega ljubljenčka pa imejte vedno pod nadzorom.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice