Dvigovanje denarja na bankomatih v neevrskih državah je lahko zelo neprijetno opravilo. Preverite, katerih pravil se morate držati, da vas tamkajšnje banke med dopustom ne bodo obrale.

Plačevanje z debetnimi in kreditnimi plačilnimi karticami je zaradi praktičnosti izjemno priljubljeno tudi med turisti in ostalimi obiskovalci tujih držav. Namesto, da bi se pred odhodom v tujino odpravili v menjalnico, se raje v tujini odpravimo na bankomat, kjer dvignemo lokalno valuto ali pa nakupe plačujemo kar s plačilnimi karticami. 

Za bivanje na Hrvaškem, kjer je lokalna valuta kuna, bančniki svetujejo menjavo že v Sloveniji, kjer je praviloma menjalni tečaj ugodnejši, a obisku bankomata oziroma plačevanju s plačilnimi karticami se na dopustu bržkone ne boste mogli izogniti.

Trije zlati napotki, da vas ne bodo obrali

Pri Financah so pripravili tri napotke ki vam bodo pomagali, da se med oddihom ne boste jezili, kako so vas obrali.

1. Gotovino dvigujte s plačilno kartico vašega tekočega računa, nikoli s kreditno. To je namreč zelo drago, ne samo v tujini, temveč tudi v evrski domovini, pišejo Finance.

2. Gotovino dvigujte na bankomatih, ki so last banke, in ne neodvisnih ponudnikov bankomatnih storitev. Od bank neodvisni ponudniki praviloma zaračunajo visoko provizijo.

3. Najpomembnejša: Vsak neevrski bankomat na zaslonu prosi za odločitev, ali želite lokalno valuto dvigniti po tečaju banke, ki je lastnica bankomata, ali po tečaju, ki je »neznan«, to je po tečaju banke, pri kateri imate tekoči transakcijski račun. Nikoli se ne smete odločiti za evro, temveč vedno za lokalno valuto, svetujejo pri Financah.

Zlato pravilo torej ostaja, da pri dvigu gotovine na bankomatih na Hrvaškem izberemo možnost brez konverzije, saj banka zaračuna pretvorbo valute po določenem tečaju. V nasprotnem primeru (s konverzijo) pa to valuto zamenja po svojem tečaju, kar je dražje. Enako velja za plačila s plačilnimi karticami, saj naj tudi tu uporabniki izberejo možnost plačila v lokalni valuti ali brez konverzije.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice