Zbrali smo nekaj dejstev, naključnih imen in dogodkov, ki so v Pomurju, celotni državi in v svetu zaznamovali leto 2013.

Število prebivalcev v Pomurju je tudi to leto upadlo, stopnja brezposelnosti ne kaže velikih odstopanj, Pomurje pa dobi nekaj uspešnih športnikov, podjetnikov in politikov. Na slovenskih političnih tleh dobimo prvega ministra, ki javno priznava korupcijo, tudi prvo žensko predstavnico vlade, v svetu pa nekaj največjih žalosti in veselja.

Letošnja odmevna imena v Pomurju

Med letošnje posebne dosežke se uvršča Pomurec Dejan Vajs, ki je decembra v turški Antalyi osvojil naslov svetovnega prvaka v kickboxu. Že tretjič zapored pa se z naslovom gazela dravsko-pomurske regije in s tem kot najhitreje rastočo podjetje v teh regijah lahko pohvali murskosoboški GMT. Številka ena med priljubljenimi je nedvomno postal Prekmurec Fredi iz šova Gostilna išče šefa, na političnem pragu pa je prvakinja Nove generacije soglasno postala mlada poslanka SLS Jasmina Opec iz Prekmurja.

Letos dobimo prvega ministra, ki javno priznava korupcijo in prvo predstavnico vlade

Ob tem velja omeniti tudi Alenko Bratušek, prvo žensko v samostojni Sloveniji, ki ji je bilo zaupano mesto predsednice Vlade RS. To leto štejemo tudi nekaj odstopov ministrov, med njimi je Gantar prvi, ki je javno priznal korupcijo v zdravstvu. V četrtem letu krize beležimo tudi odstop KPK, nekaj vseslovenskih vstaj, med drugim še ustanovitev nove stranke z imenom Solidarnost ─ za pravično družbo, ki je nastala tudi iz zahteve ljudskih množic, izražene v protestniškem gibanju.

Največje žalosti in nekaj sreče v svetu

Svet je najbolj pretresa novica o smrti črnskega voditelja Nelsona Mandele, ki je umrl v 96. letu starosti, Slovenci pa smo se poslovili od enega izmed najvidnejših televizijskih voditeljev in novinarjev Matjaža Tanka. Veselje pa je med ljudi prinesla novica o rojstvu kraljevega otroka, vsaj toliko žalosti in nekaj sreče je po spletu povzročila še vest o najstniškem pevcu Justinu Bieberju, ki naj bi se pri svojih devetnajstih letih upokojil.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice