Fotografija je simbolična.
Naslednjič bomo lahko Mars v takšni bližini opazovali šele leta 2035.

Ta teden bo Mars bližje Zemlji kot kadar koli v naslednjih 15 letih, oddaljen bo le 62,1 milijona kilometra.

Četrti planet od sonca, trenutno leži severno od nebesnega ekvatorja. To pomeni, da je na nebo umeščen skoraj popolnoma, in sicer tako, da ga vidimo z obeh polobel, na večernem nebu pa sije z briljantno intenzivnostjo.

Rdeči planet bo resnično pokazal, zakaj si je ta mesec prislužil vso pozornost. Nahaja se v območju neba, ki ne vsebuje svetlih zvezd, zato ga ne bo mogoče zgrešiti. Na nebu bo svetila le luna, ki pa se nahaja na vzhodu in je v svoji padajoči fazi, zaradi česar ne bi smela biti prevelik moteč element.

Mars bo tako svetel, velik in ga bo mogoče zlahka videti s teleskopom ali brez njega. Priporočamo, da si ogledate karto neba in ugotovite, kje bo Mars na nočnem nebu na vaši lokaciji, da boste lahko načrtovali najboljši ogled.

»Preprosto pojdite ven in poglejte gor in glede na vaše vremenske razmere in svetlobne razmere bi morali videti Mars,« so povedali predstavniki agencije NASA. »Mars bo večji del noči viden na južnem nebu in je na najvišji točki okoli polnoči,« še dodajajo.

Pri opazovanju si lahko pomagate tudi z naslednjo spletno stranjo https://www.timeanddate.com/astronomy/night/.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Püstite vi zdaj nebesne pojave. Zdaj je važjo samo eno : "Kriminalci Ivani Janśi so šteti dnejvi " !!! Zdaj de leto kak bugarska skupšćina. Gda ga pa vržemo, te pa policija pa sodišča na delo, pa ga zaprite za 50 lejt, tak ka već sveklošće nede vido. Pa nej samo njega. Zaprejti trbej vsaj še 30, 40 njegovih sodelavcov, koalicijskh partnerov pa ostale sodrge. Tou esdeesovsko bando trbej razbiti na prafaktore. Svoboda prihaja. Fala ti bože, če obstajaś.

danesvi (nepreverjen)

hehe, a je ze taksna kriza v partiji? Pa saj se 1 leto ni preteklo odkar ste se sami odrinili od korita.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

svprsanjk (nepreverjen)

Karl Marx si dobil vabilo na kongres SD? ne se izneverit pri kvazi dogovorjenih volitvah.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Prekmurec 67 (nepreverjen)

Enostavno povedano:Totalno tele si.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

svprsanjk (nepreverjen)

Tako kot leva vlada, videno sele cez 15 let. Do takart pa uzivajmo v miru in dialogu brez nestrpnosti in izmisljenih sovraznih govorov.

purple guy (nepreverjen)
kopinic (nepreverjen)

to je vaša dolžnost, da raziščete in nam poveste, vsaj prekmurcem, približno kje se bo nahajal. ne da moramo sami iskati. sramota kake pišete

Zanamars (nepreverjen)

😂, vej pa raziskovalnoga novinara zmetnej najdes kak neduzno ku..o!!

In reply to by kopinic (nepreverjen)

kopinic (nepreverjen)

ja, žal. sicer pa kaj pričakovati od teh sobotainfo ekipe, ko še pravi novinarji niso. in da ne omenjam kako zelo bi dobrodošel en lektor. samo delajo sramoto najprej zase, potem pa še za ostalo slovenijo. pol pa ni čudno da na nas prekmurce gledajo z viška in postrani in ostajamo 100 let za ostalimi.

In reply to by Zanamars (nepreverjen)

France (nepreverjen)

Kako naj ga pogledam, če pravite, da bo viden šele čez 15 let?

Starejše novice