Avtomatizacija bo najbolj ogrozila delovna mesta pri nas in na Češkem, opozarja OECD.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je pred kratkim objavila napoved OECD Skills Outlook za leto 2019, v kateri analizira tudi vplive avtomatizacije na delovna mesta. Med petimi državami na svetu, ki imajo največji delež zaposlenih, ki jih lahko avtomatizacija dela najbolj prizadane, se je znašla tudi Slovenija. Slabša napoved grozi le še Češki, medtem ko so Koreja, Poljska in Italija nekoliko na boljšem.

OECD je v skupino rizičnih zaposlitev, ki jih bo najbolj ogrozila avtomatizacija, delavci pa bodo potrebovali največ izobraževanja za prekvalifikacijo v manj ogrožena dela, vključila dela kot so rudarjenje, gradnja, kmetovanje, vnos podatkov, delo v tovarnah, proizvodnja in podobna dela. Gre za dela, ki jih lahko že danes uspešno nadomeščajo roboti ter dela, ki jih lahko opravlja umetna inteligenca. Predvsem slednja pa bo v prihodnosti še učinkovitejša. Delež zaposlitev, ki jih bo avtomatizacija neposredno ogrožala znaša v Sloveniji in na Češkem kar 6 %, ocenjuje OECD. Najmanj naj bi sicer avtomatizacija ogrožala delavce v Belgiji in Izraelu.

Še bolj zaskrbljujoča je ocena OECD, da približno polovica delavcev iz ogrožene skupine nima možnosti za sprejemljivo prekvalifikacijo v poklice z manjšo stopnjo ogroženosti.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

To vam je navaden Bullshit.

Majcen (nepreverjen)

Seveda so ogrožena delovna mesta saj pa naval iz juga v Slovenijo je isti kot za časa Jugoslavije.

Vajz (nepreverjen)

Pa ka, tij si pri sebi? Naval, vejpa v Bosno odijo podjetniki novačit lidij, či pa nega delavcof.....

In reply to by Majcen (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Ogroženi, zakoj, zatou ka ploskamo, kda ena Magna prijde v Slovenijo, ge je že zaj trijfrtale postopkof robotizejrani. Namesto, ka bi vabili visokotehnološka podjetja, ge se nüca znanje. Šoulani kader pa izvažamo......

Mimi123 (nepreverjen)

večina visokotehnoloških podjetij uporablja robote za enostavna in nevarna dela v proizvodnji.
Zato če hočete firme, ki bodo dale delo nekvalificiranim ljudem, ne govorite o visokotehnoloških firmah, ampak o firmah, ki imajo za tekočim trakom ljudi.

In reply to by Vajz (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ravno snoči so na televiziji gučali, ka nemajo doktorov, pa ka bodo prihodnji mesec začnole delati dve doktorci iz Bosne. Neverjetno! Imamo dve Medicinski fakulteti, doktore pa uvažamo iz Bosne. Kam te idejo naši, ki končajo študij medicine? S ten trbej prekinoti. Mi mo financirali študij medicine za doktore, ki bodo odšli delat v Nemčijo. Bogše ka te eno MF zaprimo, pejneze pa damo MF Sarajevo ali Priština. Pod levičarsko vlado komedijanta nega šanse, ka Slovenija ne propade.

Starejše novice