Slovenke in Slovenci imamo o lepotnih operacijah še vedno zelo deljena mnenja – nekateri jih jih sprejemajo, drugi z njimi pretiravajo, tretji pa so še zmeraj zelo konservativni in jim strogo nasprotujejo.

A dejstvo je eno, lepotnih operacij se poslužuje vedno več Slovenk in Slovencev. Svoje mnenje o lepotnih operacijah sta nam zaupali nekdanja Miss Slovenije Tadeja Ternar in Miša Margan, vaditeljica hoje in plesna koreografinja. Marganova pravi, da ju ljudje poznajo po tem, da sta brez dlake na jeziku in zato tudi brez zadržkov govorita o lepotnih operacijah, "sva precej zadržani glede tega oziroma sva precej kritični."

Kot pravi Ternarjeva, ne toliko zaradi sebe kot zaradi mladostnikov, ki obiskujejo njuno šolo.

"Tam se srečujemo s primeri, ki nas včasih kar malo prizadenejo. Midve osebno nimava nič proti temu, da si nekdo popravi nos ali pa nekaj, kar ga res ovira pri njegovem življenju. Govorimo o ekstremih.«

Ekstremi na vsakem koraku

Marganova pravi, da je šla družba predaleč.  Živimo v svetu globalizacije in digitalizacije. Vemo, da družba narekuje smernice, ki prihajajo iz modne industrije in iz filmskega sveta. In ravno tu se po njenem mnenju pojavlja težava, da zvezdnice delajo spremembe na sebi in potem jim cel svet sledi. Kot primer izpostavi družino Kardashian, ki jih vsi poznajo in naenkrat so se v tudi Sloveniji pojavile Kardashianke.

"Najprej ličenje kot Kardashian, potem je bilo treba izgledati kot Kardashian. In tole so ti ekstremi. Te ekstreme naši mladostniki vidijo na družbenih omrežjih. To je najhuje. In potem se zgledujejo po njih. Po drugi strani pa je to vse nenaravno, to niso naravni obrazi. Vse je predelano, vse je nafilano, vse je zbotoksirano. Kam bomo prišli?"

Pomembna je notranja lepota

Ternarjevo žalosti, da se je izgubila pristnost, naravna karizma, lepota, energija.

"In to je tisto, kar mi poudarjamo in si želimo, da bi dekleta bile to, kar so. Želimo si, da bi našle v sebi neko notranjo lepoto, karizmo. Ker dekle se lahko milijonkrat operira in če nima nobene energije in karizme bo še vedno kot lutka."

Veliko lahko naredimo z ličili in zdravim načinom življenja

"Vemo, da lahko veliko naredimo z ličili, s katerimi lahko zakrijemo številne nepravilnosti. Veliko lahko naredimo s kremami, pravim načinom prehranjevanja, s pitjem vode, opustimo lahko kajenje, ker vpliva na kožo. To so vsi naravni dejavniki, s katerimi lahko sami vplivamo na svojo lepoto. Pustimo vse operacije, pustimo vse popravke. To je tisto najgloblje, iz česa moramo izhajati,« razlaga Marganova.

Imejmo se radi

Ternarjeva pa vztraja pri tem, da »imejmo radi sebe. Jaz pri teh mladih dekletih pogrešam predvsem to, da nimajo nobene samozavesti. Imej rada sebe, imaš samo eno življenje. Imaš samo eno telo. Čuvaj ga. Ko ga enkrat izmaličiš, potem več ni poti nazaj.«

Že mladoletnice razmišljajo o lepotnih posegih

Tadeja se spominja, da je pred časom k njej prišlo dekle, staro približno 16 let, in jo vprašalo za mnenje o povečavi prsi. 

"Jaz sem bila zelo presenečena, da me 16-letnica, ki še sploh ni do konca odrasla, in se še razvija, vpraša takšno neumnost. In potem sva se pogovorili in hvala bogu je potem drugače gledala na vse skupaj. Ampak že dejstvo, da je sploh pomislila na to, se mi je zdelo res grozljivo." 

Potem sta se tudi z Mišo pogovarjali o tem in sklenili, da je treba nekaj narediti. Mladim dati neko popotnico, jim pomagati, saj se sami očitno ne znajdejo. "To obdobje odraščanja je precej težavno."

Tadeja: »Spreminjajo se v pošasti«

"Veliko jih je. Včasih se že spreminjajo v pošasti," tako Tadeja pogumno opisuje vedno več ljudi, ki se poslužujejo lepotnih posegov. Miša pa kljub temu da pravi, da je brez dlake na jeziku, Slovenk in Slovencev  za katere meni, da se po lepotnih operacijah niso nič kaj polepšali, ne želi izpostavljati:

"Jaz mislim, da se bodo tisti, ki se v tem najdejo tako ali tako prepoznali. Verjamem, da se je tudi treba posluževati nekih lepotnih popravkov, ampak nekateri so res šli predaleč. In to se vidi.«

Izpostavila pa je nekaj svetovno znanih osebnosti: "Donatella Versace, Jennifer Grey, Prescilla Presley, Nicole Kidman ... Ko to gledaš, ne veš kaj je hujše".

Nekateri nasvete vsiljujejo tudi drugim

Marganova zgrožena opisuje, kako je tudi njej nekoč prijateljica priporočila lepotni poseg, a Miša ostaja zvesta sebi. Tadeja ob tem poudari, da je "težava to, da ne greš samo enkrat. Ti greš še drugič pa tretjič, pa stotič. In prvič ti napolnijo malo, potem malo več, potem pa še malo več in potem ne greš več samo enkrat na leto, ampak greš vsak mesec."

"Saj pa kakšna gubica še nikogar ni ubila. Jaz ne razumem, zakaj so tako obremenjeni sami s seboj. Če bi več delali na svoji samopodobi bi tudi lažje sprejeli svoj videz. Z leti se stvari spreminjajo. Ampak ravno to je čar vsega," poudarja bivša Miss Slovenije.

Miša Margan: "Starši moramo dajati zgled svojim otrokom"

"Starši moramo dajati zgled svojim otrokom. Jaz bi rada svoji hčerki dala dobro popotnico, zdravo popotnico. Verjamem, da če bi jo kakšna hiba na sebi motila, da bi to poskušali popraviti, ampak naj ostanejo zvesti samemu sebi, naj ostanejo to, kar so in naj stremijo za tem. Mi ne potrebujemo idealov, ki jih narekujejo Instagram družbe, Instagram profili in Instagram aplikacije," pravi Miša.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ABalazic7 (nepreverjen)

Jaz prisegam na naravno!

esde (nepreverjen)

Mislim, da danes ne rabim jest kosila.

100-100 (nepreverjen)

Ka , če de me pa briga ka de što s sfojin tejlon delo. Ka me briga če de kadiu, , če de piu, če de se špricko, če di se prst v rit rivo, če de se tetovejro, drogejro pa tak dale. Tejlo je njegovo naj dela ka šče. Edno pa je fso škodo štero si povzročiš plačaj san-nej družba. Zdaj pa naj sakši san razmisli kama spadne-tuj te šteri se nažirajo, šteri neščejo peški stopiti niti do soseda.

gostja 426 (nepreverjen)

Pomembna je notranja lepota? Tou pravijo tisti, pred kere stoupin, pa me premerijo od glave do pete.
Gnes den se sigurno z notranjo lepoto dobi slüžbo ali zmaga na lepotnih tekmovanjih, seveda. :-))
Telko moralizejranja na küpe me je samo spravilo v dobro volou. Tüdi tou je neka. :-))

flip (nepreverjen)

Ta misica de ravno gucala o notranji lepoti in neven ka se...verjetno sama sebi ne vrvle

Starejše novice