Medtem ko so na Kitajskem omejili promet v kar 13 mestih, da bi tako skušali zajeziti nov koronavirus, je ta že dosegel tudi Evropo.

V Franciji so namreč včeraj potrdili prvi okužbi na stari celini. Gre za osebi, ki sta se nedavno vrnili iz Kitajske, ena iz Wuhana. Po besedah francoske ministrice za zdravje imata oba okužena virusno pljučnico.

Z virusom 2019-nCoV naj bi se 48-letni bolnik z območja Bordeauxa okužil v Wuhanu, kjer je konec minulega leta tudi prišlo do izbruha, in je od četrtka v karanteni. Ob vrnitvi iz Kitajske je bil okuženi v stiku s približno desetimi ljudmi. Podobno je pri bolniku iz okolice Pariza, ki se je prav tako vrnil iz Kitajske. 

Francoska ministrica za zdravje zagotavlja, da bodo storili vse, da preprečijo nadaljnje širjenje virusa.

V ZDA že druga potrjena okužba

Prav tako morebitne primere okužb preiskujejo v Veliki Britaniji, še poroča STA. Doslej jih sicer še niso potrdili; 14 so jih že zavrnili, nekaj jih še morajo preiskati.

Morebitne primere okužb preiskujejo tudi v Veliki Britaniji, a jih doslej še niso potrdili. 14 so jih že zavrnili, a preiskujejo še nekaj primerov. O že drugem potrjenem primeru okužbe pa poročajo iz ZDA, kjer še 50 sumov v preiskavi. V Aziji so primere okužb zabeležili že v Nepalu, na Japonskem, v Filipinih, Južni Koreji, Tajvanu, na Tajskem, v Vietnamu, Savdski Arabiji, Singapurju ter Hongkongu in Macau.

Kitajci v novo leto z novim virusom

Na Kitajskem, kjer so včeraj slavili novo leto, so našteli že 26 smrtnih žrtev virusa in več kot 830 okužb.V poskusu zajeziti virus so odpovedali številna praznovanja in ognjemete, omejili so tudi potovanja v 13 mestih s skupno 43 milijonov prebivalcev.

V Wuhanu so bila ustavljena vsa potovanja izven mesta in javni transport. Ljudem pa so oblasti naročile, naj ostanejo doma. 

Ker se v mestu soočajo s pomanjkanjem bolniških postelj, je kitajska vojska tja poslala 40 svojih zdravnikov, še 405 zdravstvenih delavcev naj bi prispelo iz Šanghaja.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pavlinjek (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Že zdavnaj so napovedovali ,da se bom Evropejci morali bati rumene rase in res je

farma-shit (nepreverjen)

Malo trbej pa stare zaloge zdravil potrošiti.... že dugo je nikše "epidemije" nej bilou.

Vipko
buldog

Počasi se bomo zavedli resnosti situacije. NIJZ pravi, da je "malo verjetnosti", da bi se virus razširil pri nas. Resno? Ali so dokazano tisti, ki si znajo žvižgati Golico imuni pred okužbo?
Upam, da vsaj nekje tam zadaj, za očmi javnosti, pripravljajo načrte za preprečevanje širitve okužbe in eventuelno za tisoče okuženih in precejšnje število mrtvih. Ni nujno, da bo tako, je pa mogoče. Ali pa še hujše.

Jasno je, da virusa ni uspelo omejiti. Je tudi že v ZDA in Franciji, se pravi vsepovsod. In številke o okuženih in mrtvih so začele skokovito naraščati.

Pa ni se treba bati, da gre za potegavščino farmacevtov. Ne priporočajo nobenega cepiva. Kar pomeni, da ga ni. Jaz se temu ne veselim.

Dr. (nepreverjen)

Rak, diabetes, itd bistveno bolj nevaren.
Žal je tudi ta gripa huda, ampak jasno je od kod prihaja in kaj je vzrok za kaj se razvije. Prenaseljeno, ni higiene, živali ljudje živijo skupaj...takšne bolezni so pričakovane, kljub temu Kitajska ne naredi konec temu.
Ne razumem da se enostavno v primeru pandemije enostavno zračni prostor ne zapre.
Bomo preživeli če bomo z pametjo živeli.

. (nepreverjen)

Evropa ne bo preživela brez cenenih kitajskih proizvodov, ker ne ve delati več nič. Aliexpres ima vec prometa v sloveniji kot merkur.

In reply to by Dr. (nepreverjen)

Starejše novice