Dočakali smo najzanimivejšo noč v letu, ko bo nočno nebo najbolj intenzivno razsvetlil meteorski dež.

Meteorski dež je astronomski pojav, ki ga lahko vsako leto najbolj intenzivno opazujemo med 11. in 14. avgustom. Meteorski dež perzeidov ima svoj izvor v delcih, ki jih za seboj pusti komet Swift-Tuttle, navidezno pa prihajajo iz iste točke na nebu. Ko je na vrhuncu, lahko doseže količina »zvezdnih utrinkov« tudi do 60 ali več na uro. 

Igor Žiberna iz Astronomskega društva Orion je za kolege na Mariborinfo povedal, da bo letos opazovanje meteorskega roja perzeidov nekoliko zmotila svetla Luna, ki bo malo pred zadnjim krajcem. Tako lahko pričakujemo od 40 do 50 meteorjev na uro, kar je manj kot običajno.

Ne pozabite na seznam želja
Perzeide lahko po besedah Žiberne opazujemo tudi nekje v dolini, če le ni v bližnji okolici svetlobnega onesnaževanja. 

»Še najbolje je, če se vležemo na kakšno blazino in v ležečem položaju opazujemo nebesne pojave. Seveda, ne smemo pozabiti na seznam želja, ki je pri meteorskem dežju praktično nujen,« se še pošali Žiberna.

Zjasnilo se bo, a ponovno pooblačilo

Nocoj bo astronomom in navdušencem, ki bodo poskušali opazovati meteorski roj perzeiedov, nekoliko ponagajala oblačnost. Do večera se bo nebo nekoliko zjasnilo, vendar bo v poznih nočnih urah nad Prekmurje ponovno prišla oblačnost. Zato bo najbolje, če se na opzaovanje odpravite že po 22. uri, saj boste takrat imeli največje možnosti za opazovanje.

Na opazovanje se je najbolje odpraviti po 22. uri, saj se takrat začne astronomska noč. Okoli 23. ure bo vzšla Luna, ki bo opazovanja motila vse do jutra.

Oblačnost ob 23. uri
Oblačnost ob 2. uri ponoči

Foto: Ryan Hallock

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Ovčke (nepreverjen)

Zemlja je v resnici ploščata. NASA nam vse prikriva že leta. Malo si poglejte dokumentarce na to temo. Vse fotografije zemlje, ki so jih preko balonov posneli iz višine 20 kilometrov neodvisni raziskovalci kažejo, da je zemlja povsem ploščata, medtem ko vse fotografije NASA s te iste višine kažejo lepo ukrivljenost zemlje.

? (nepreverjen)

kere mamile pa tö tij gejš??

Starejše novice