Znanstveniki so ugotovili, da že nekaj dni brezdelja med prazniki pomembno vpliva na naše telo.

Prav v prazničnih dneh so številni komajda kaj telesno aktivni. Celo tisti, ki se sicer redno ukvarjajo s športom, med prazniki pogosto obležijo na kavču. Manjše pregrehe, zlasti v času božično-novoletnih praznikov, je sicer mogoče vsaj deloma nadoknaditi z dolgimi sprehodi.

Raziskava znanstvenikov z univerze Liverpool pa je zdaj razkrila: če naredimo manj kot 1.500 korakov na dan, izgubimo velik del mišične in kostne mase, hkrati se nam v pasu in mišicah nabira več maščobe.

V raziskavi je sodelovalo 26 mladih in 21 starejših oseb, ki so pred tem naredile vsaj 10.000 korakov dvnevno in so bile torej v dobri fizični kondiciji. V času raziskave so jim gibanje za dva tedna omejili na zgolj 1.500 korakov na dan.

Izkazalo se je, da je pomanjkanje gibanja že v tako kratkem času povzročilo pomembne spremembe v mišicah, kosteh in presnovi udeležencev, poroča STA.

Tako mladi kot stari udeleženci raziskave so opazno izgubili mišično maso, vsebnost mineralov v njihovih kosteh pa se je zmanjšala. Telesna maščoba se je v pasu in tudi v mišicah merljivo povečala. To je dodatno oslabilo mišice in občutno zmanjšalo moč.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice