Pobuda za ukinitev premikanja ure zaenkrat še neuresničena.

V noči na nedeljo bomo zopet premaknili uro na poletni čas, kljub razpravi o ukinitvi premikanja ure, ki se je začela že leta 2018. Razprava o ukinitvi premikanja ure pa se znova obuja. Skupina evroposlancev je Evropski komisiji že posredovala poziv, enako pa so v javnem posvetovanju zahtevali tudi evropski državljani.

Evropska komisija je predlog za ukinitev premikanja ure od leta 2021 sicer podala že leta 2019, odločitev o času uveljavitve pa prepustila državam članicam.

Leta 2018 pa je predlog sprožilo tudi javno posvetovanje na ravni Evropske unije, v katerem je sodelovalo 4,6 milijona evropskih državljanov. Kar 84 odstotkov udeležencev je ukinitev premikanja ure podprlo. Tudi slovenska vlada je predlog podprla novembra 2018.

Prvi premik ure so sicer izvedli v Avstriji in Nemčiji po 2. svetovni vojni. V Sloveniji urine kazalce premikamo od leta 1983, leta 2006 pa je bila sprejeta dokončna odločitev, da jih vsako zadnjo nedeljo v oktobru premaknemo za eno uro nazaj in vsako zadnjo nedeljo v marcu za eno uro naprej.

V skladu s to odločitvijo se bo tudi nedeljski premik urinih kazalcev zgodil z 2. na 3. uro.

V Evropski uniji bomo uro premikali vsaj še nekaj let

Po pojasnilih ministrstva za infrastrukturo je v Sloveniji standardni čas centralno evropski čas, ki ustreza zimskemu času. V primeru ukinitve zdajšnje sezonsko premikanje ure na poletni čas, bi v naši državi tako skozi celo leto na podlagi zakona o računanju časa obveljal standardni zimski čas.

Javno posvetovanje pa je pokazalo, da so Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času.

Podporniki premikanja ure na poletni čas izpostavljajo boljši izkoristek dnevne svetlobe. S kasnejšim prižiganjem luči v dnevu namreč prihranimo energijo. Zaradi ukrepa naj bi bilo manj prometnih nesreč in kriminala. Nasprotniki ukrepa medtem poudarjajo, da premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro ljudi, slabša njihovo razpoloženje in zdravje.

Marsikje po svetu so poletni čas opustili in ure ne prestavljajo več, v Evropski uniji pa bomo uro, kot kaže, premikali vsaj še naslednjih nekaj let, saj je Evropska komisija v uradnem listu Evropske unije objavila časovni razpored poletnega časa za obdobje do leta 2026.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
someone1 (nepreverjen)

Kakšno premikanje kazalcev. Raje ukinimo vsako delo, ker povzroča stres, ko moraš zjutraj vstati in pozno ponoči iti spat. Veliko več stresa kot premikanje kazalcev povzroča vsemogočna Golobova vlada. Pa dajmo ukinit tudi to. Naj ostane tako kot je. Če smo preživeli 40 let pa bomo še naslednja leta. Mogoče pa niti ne bo potrebno premikati kazalce, ker nas bodo Rusi pobili s kako atomsko bombo v imenu prijateljstva....

Niko i ništa (nepreverjen)

Ni ti pomoči, odseli se v ZDA tam se cedi med in mleko.

In reply to by someone1 (nepreverjen)

22 (nepreverjen)

Ja, ampak le nekaterim, tako kot pri nas.

In reply to by Niko i ništa (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Sami smo si zakuhali to "prijateljstvo". Tudi ameriške "atomske bombe" niso nič bolj ljudem prijazne.

In reply to by someone1 (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

točno ob premiku kazalcev ga bom pušil administratori

lukčev mesec (nepreverjen)

Nič ne bom ponoči ure nikamor premikal in tudi podnevi bo ostala na svojem mestu.

Številke se bodo pa avtomatski same porihtale.

... M (nepreverjen)

Kda je fašenek?

. (nepreverjen)

365 dni.

In reply to by ... M (nepreverjen)

Opazovalka (nepreverjen)

Se ze veselim, da bom eno uro manj spala 😝😝😝

kuma (nepreverjen)

Nej trbej nikšno razpravo .So države ,katere niso nikoli spreminjali ure ne naprej ne nazaj .Vsak država lahko dela po svoje .

3a (nepreverjen)

Za koliko centimetrov je treba uro prestaviti naprej, določa vsaka država posebej. Tako so rekli na N24TV!

In reply to by kuma (nepreverjen)

..... ..... (nepreverjen)

Živimo v demokraciji in nikogar nihče ne sili v premikanje urnih kazalcev, če tega ne želi!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice