Zima, ki je za nami, ni bila preveč huda. Nam pa april kaže tisto pravo muhasto naravo in to prehodno obdobje nas lahko neprijetno zaznamuje s spremembami v delovanju organizma.

Živimo v podnebnem pasu s štirimi letnimi časi in ob prehodu enega v drugega, se naš organizem mora prilagajati na nove razmere. Številni tega prehoda sploh ne zaznajo, pri nekaterih pa se spremembe kažejo kot padec energije in izčrpanost, tudi brezvoljnost.

Pri najbolj občutljivih ljudeh lahko prihaja tudi do glavobolov, omotičnosti, včasih tudi do bolečin v sklepih.

Kaj povzroča spomladansko utrujenost?

Vzroki za spomladansko utrujenost še niso v celoti pojasnjeni, so pa znani dejavniki, ki lahko vplivajo nanjo.

Hormonsko neravnovesje

Pozimi v našem organizmu prevladujejo drugi hormoni kot v toplejših mesecih, zato lahko prihaja do njihovega neravnovesja. Pozimi se naše zaloge hormona serotonina (znan tudi kot hormon sreče) izčrpajo zaradi pomanjkanja svetlobe in v telesu prevladuje hormon melatonin.

Spomladi se to razmerje hormonov začne obračati. Pospešena tvorba »pozitivnih« hormonov lahko preobremeni telo in to občutimo kot utrujenost in pomanjkanje volje.

Nihanje temperatur 

Spomladi temperature izrazito nihajo. Jutra in večeri so hladni, čez dan pa se ozračje segreje do temperatur, ki nam omogočajo posedanje na soncu tudi v kratkih rokavih. Izrazito je tudi vremensko nihanje, saj se zlasti v aprilu pogosto izmenjujejo deževni, celo snežni in sončni dnevi. Nihanje temperatur vpliva na naš krvni tlak, saj se ob dvigu temperatur naše telo prične ohlajati, žile se razširijo in krvni tlak pade. In ta padec se kaže v utrujenosti, omotici ali slabosti.

Slabe razvade

Za spomladansko utrujenost lahko krivimo tudi slabe razvade, ki smo jih gojili čez zimo. Premalo gibanja, težka hrana z veliko maščobami in po drugi strani pomanjkanje vitaminov in mineralov, vse to vpliva na večje možnosti, da se nas spomladi, ko se začnemo več gibati in jesti lažjo hrano, loti utrujenost.

Kako premagati spomladansko utrujenost?

Seveda spomladanska utrujenost ne spada med bolezni in zanjo zdravilo ne obstaja. Lahko pa sledimo naslednjim nasvetom, da se ji spretno izognemo ali posledice omilimo:

  • Izogibanje (pre)sladki in preveč začinjeni hrani
  • Uživanje več sadja in predvsem zelenjave
  • Fizična aktivnost
  • Gibanje na prostem (povečanje zalog vitamina D)
  • Zadostna količina vode (zagotavlja vlaženje in izboljša pretok hranilnih snovi po telesu)
  • Poživljajoča hladna prha
  • Savna
  • Masaža

Ob upoštevanju naštetih nasvetov se bomo lažje spopadli s spomladansko utrujenostjo, potolaži pa nas lahko tudi dejstvo, da se obdobje spomladanske utrujenosti končuje že s koncem aprila. 

Še opozorilo

Če utrujenost vendarle traja dalj časa in se ne počutimo bolje tudi ob upoštevanju vseh nasvetov, se o svojem zdravstvenem stanju posvetujmo s strokovnjakom. Neprestana utrujenost in pomanjkanje energije sta lahko tudi simptoma bolezni ščitnice, kroničnega pomanjkanja vitamina D ali slabokrvnosti.

Vzajemna

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Rt56 (nepreverjen)

Verjetno to, da imas apple prenosnik in iphone,to zelo utruja.

Starejše novice