Slika je simbolična.
Odstotek najbogatejših na svetu je v zadnjih dveh letih ustvaril skoraj dvakrat več bogastva kot preostalo svetovno prebivalstvo, je pokazala objavljena raziskava nevladne organizacije Oxfam.

Poročilo z naslovom Preživetje najbogatejših kaže, da je odstotek najbogatejših od leta 2020 ustvaril skoraj dve tretjini vsega novega svetovnega bogastva v vrednosti 42.000 milijard dolarjev, kar je dvakrat več, kot ga je skupaj ustvarilo 99 odstotkov preostalega prebivalstva.

»Premoženje milijarderjev se povečuje za 2,7 milijarde dolarjev na dan,« so izpostavili v organizaciji.

Ni naključje, da so poročilo objavili ravno na dan, ko se je v švicarskem Davosu začel Svetovni gospodarski forum, v okviru katerega se je vnovič na istem mestu zbrala politična in gospodarska elita.

Oxfam namreč velja za enega najglasnejših kritikov omenjenega dogodka, na katerem po njihovem mnenju svetovna elita »prepogosto le razpravlja o težavah revnih«.

Po njihovih izračunih bi tako do petodstotna obdavčitev multimilijonarjev in milijarderjev lahko prinesla 1700 milijard dolarjev na leto, z zbranim denarjem pa bi lahko iz revščine potegnili do dve milijardi ljudi.

»Medtem ko se navadni ljudje vsakodnevno borijo za osnovne stvari, kot je hrana, so super bogati presegli tudi to, česar si niso mogli predstavljati niti v svojih najbolj norih sanjah. Kot se nakazuje, bo to desetletje v roku dveh let postalo najboljše za milijarderje doslej,« je v izjavi povedala izvršna direktorica Oxfam International Gabriela Bucher.

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost55 (nepreverjen)

Kakšna pet procentna obdavčitev, naj plačujejo davke kot mi navadni ljudje pa bo denarja koliko hočeš. Plačam 22 procentov na material, potem pa moram plačati še na premoženje in razne druge gluposti. Pa CO2 davek in razne druge gluposti tudi prihajajo. Mi se bomo vozili s kolesi ali pa hodili peš, golazen pa z privat letalom leti po nakupih.

tutu (nepreverjen)

Davek na nepremičnine, davek na dediščino za premoženje večje od določenoga zneska, strožja zakonodaja kar se tiče delavskih pravic in plačila (ker ravno ten multimilijonaron in milijaderon ala Bezos delavec neje nika vreden in na plečih slabih razmer dobivlejo samo večje bogastvo). Pa malenkosti kak kazni za prometne prekrške določiti na podlagi mesečoga dohodka in nej fiksen znesek... Ka o ton, kak se pri sprejemanji zakonodaje glede klimatskih sprememb v prvoj vrsti omejuje samo rajo, medten pa za bogataše (in en bogataš v zrak spistij dosta dosta več CO2 kak en navaden človek) to ne vala, sploj nemo debaterali... Sistem in zakoni so napravleni za bogate, vsi politiki so podkupljivi in delajo zakone za svoje financere ali "brate" - bogataše - mediji isto nejso do bogatih skorajda nikdar kritični (razen kda jin zaradi drugioh vzrokov en bogataš na paše ala Musk)..

Delta Force (nepreverjen)

Naj samo uživajo bo prišel čas! BO BO !!!

. (nepreverjen)

Čim prej, tem bolje.

In reply to by Delta Force (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Zdaj bi lejko že tudi najbole zabiti med vami skapirali, kaj je bil cilj plandemije Covid in s tem povezanega cepljenja.

per (nepreverjen)

Saj se vidi ko se hoče dvigniti malo minimalno plačo ali pokojnino kakšen cirkus zganjajo razni Joc in Bitenci pa Akrapoviči in Šešok,. Boscaroli in poddobni izmečki pojedli bi še svoj izmet

3r3r3r32r3r2r (nepreverjen)

Akrapovič nema minimalne od 1500 naprej plače ka si tij na glavou spadno bedak smotane!

In reply to by per (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Što ti je pravo ka oni davajo minimalne plače oni se bunijo, ka naj delavci delajo brezplačno ka je to strašen strošek no pamet te je zapustila na tvojo žalost in škoda je nimaki razlagati, če ne razmi

In reply to by 3r3r3r32r3r2r (nepreverjen)

k2 (nepreverjen)

želim jim vse najslabše, bedo in bolezen

Opazovalka (nepreverjen)

Neka, neka…naj samo imajo, meni tudi nika ne fali pa san nei bogata 😝

anton77 (nepreverjen)

Tomi se pravi pravilno razmišlanje... Nej pa Audi na leasing, mobitel na kredit, doma pa stradajo ob hrani iz Eurospina...

In reply to by Opazovalka (nepreverjen)

Sunce45688 (nepreverjen)

Evrospinova kosarica je najdrakša!

In reply to by anton77 (nepreverjen)

23424rferfewr23re (nepreverjen)

https://www.youtube.com/watch?v=FHYAQHZbGk4 Vreme je da SLOVENI shvate VEKOVNU PREVARU!

šarvedi (nepreverjen)

Narod bi moral na ceste zaradi teh nenasitnih svinj, štere povzročajo največ revščine in bede!

Pohorčan (nepreverjen)

Praf maš blatobran......

In reply to by šarvedi (nepreverjen)

..... ..... (nepreverjen)

Svinje so za zakol.

In reply to by šarvedi (nepreverjen)

Pohorčan (nepreverjen)

Ke te to???? Naj sej jin fse skupaj zadrgne v goše - goltalniku. Banda, golazen, gnide......

[email protected] (nepreverjen)

Dragi srednješolci takšnega časa drugo leto boste na študiju, nekaj pa vas bo garalo v fabrikah.=======================>>>>join.hiring9.com

. (nepreverjen)

Bogati so ga nej ustvarili. Nam so ga vkraj pojemali.

vrana (nepreverjen)

samo Goliba si poglednine, navadnomi narode draginjski dodatek cirka 50 evrov, sodiščan 600. to se je volilo, kak vas vozi k praznin koritan napajat

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice