V Bosno in Hercegovino se bodo odpravili prostovoljci različnih profilov, pri čemer pa sedaj nujno potrebujejo pomoč pokroviteljev ter sponzorjev.

Po največji, po splošnem prepričanju »Svetopisemski« poplavni katastrofi, ki je prizadela naše nekdanje bratske republike Bosno in Hercegovino, Srbijo in Hrvaško, smo se pri zbiranju humanitarne pomoči Slovenci še posebej izkazali. Pri reševanju človeških življenj in njihovega premoženja so se odlično odrezali tudi naši policisti, vojaki, ekipe Civilne zaščite ipd., a tukaj se ne bo končalo. V prizadete države se sedaj namreč odpravljajo tudi prostovoljci, ki naj bi brezplačno pomagali tistim, ki so utrpeli največjo škodo. Na vrsti je sanacija škode, obnovitev tistega, kar je še ostalo, gradnja novih domov kot tudi drugih objektov.

V Pomurju, zlasti v Gornji Radgoni, so predlagali, da bi se v Bosno in Hercegovino, pozneje mogoče tudi v Srbijo, odpravile ekipe prostovoljcev, ki bi jih sestavljali predvsem strokovnjaki različnih profilov (kvalificirani gradbinci, vodo inštalaterji, električarji, avtomehaniki …), seveda pa tudi nezaposleni prostovoljci, ki so pripravljeni pomagati. Predvideno je, da bi se ekipe podale na desni breg reke Save, in sicer od Prijedorja, Novega Grada, Kozarske Dubice, mimo Gradiške, Srbca, Doboja, Šamca, Brčkega, Zenice vse do Bijeljine, Zvornika.

Čeprav gre za prostovoljce, ki naj bi s seboj celo vzeli lastno orodje, potrebujejo za realizacijo tudi sponzorje, ki bi priskočili na pomoč pri prevozu, namestitvi in prehrani prostovoljcev v BiH. Seveda bi bil dobrodošel tudi gradbeni material, stavbeno pohištvo in podobne reči. Poleg slovenskih podjetij, ki imajo možnost podpreti prostovoljce in s tem ljudi v stiski, pobudniki akcije pričakujejo tudi mednarodno pomoč. Nikomur namreč ne sme biti vseeno, kako bo potekala obnova poplavljenih in uničenih območij v naši soseščini.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice