Še ena noč na Hrvaškem je minila brez trdnega spanca ...

Hrvaški seizmografi so ponoči ob 3.37 zabeležili še en manjši potres z epicentrom v okolici Zadra. Potres je bil magnitude 2,6 po Richterjevi lestvici.

Sosedje se na več zadnjih potresov in popotresnih sunkov odzivajo s precejšnjo zaskrbljenostjo. Gmotna škoda po nedeljskem potresu v Zagrebu bi po grobih ocenah oblasti lahko dosegla dve milijardi kun oziroma okoli 270 milijonov evrov.

Kako bodo krili stroške potresa, ki je v nedeljo približno deset sekund tresel Zagreb z magnitudo 5,5, oblasti še ne vedo.

Spomnimo. Zagreb je tudi v torek zvečer okrog 21. ure stresel potres z magnitudo 3,2, ki so ga čutili na mnogih koncih mesta. Do včeraj zjutraj je sledila vrsta šibkejših popotresnih sunkov, je sporočila hrvaška seizmološka služba.

Več kot 180 prebivalcev Zagreba v študentskem domu

V mestu Zagreb so ocenili, da je približno 100 vrtcev, šol in dijaških domov tako poškodovanih, da so začasno neuporabni. Večinoma gre za objekte v središču mesta, kjer so mnoga poslopja starejša od 100 let. Skrbi jih tudi, da morda nekaterih od teh objektov sploh ne bo mogoče sanirati.

V potresu so poškodovane tudi številne bolnišnice, fakultete, inštituti, muzeji, gledališča in podobne institucije. Poškodovano je tudi poslopje hrvaškega sabora, tako da so se poslanci preselili v poslopje družbe Ina, v katerem so na zgodovinski seji 8. oktobra 1991 razglasili prekinitev vseh pravnih vezi z nekdanjo Jugoslavijo, je poročala STA.

Več kot 180 prebivalcev Zagreba so namestili v enega od študentskih domov, potem ko so bili njihovi domovi močno poškodovani v prvem nedeljskem potresu. V potresu je umrla ena oseba, še 26 pa je bilo poškodovanih, med katerimi 17 hujše.

Jutarnji list je sicer poročal, da Hrvaška veliko pričakuje od Evropske unije kot tudi od prostovoljnih prispevkov na posebnem računu Skupaj za Zagreb, na katerem bodo zbirali denar za sanacijo posledic potresa.

Ministri v hrvaški vladi so se v torek odpovedali svojim plačam za marec, kar bo na poseben račun prispevalo med 350.000 in 400.000 kun oziroma med 47.200 in 54.000 evrov. Temu zgledu so sledili tudi nekateri drugi politiki.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
loprta (nepreverjen)

Joj koliko skrbij okoli Hrvaške .Kar je pač je .Končno pa niso samo politiki hudobni do Slovencev ampak tudi ljudje so slabi do nas

Papaštrumpf (nepreverjen)

Ka so pa ti napravili ?

hmm (nepreverjen)

Očitno se bo spet v nedeljo zibalo

Starejše novice