Samo v zadnjih nekaj mesecih je bilo v Jadranskem morju opaženih nekaj morskih psov, med drugim v Pulju, Dubrovniku in Splitu. Pri tem se zagotovo poraja vprašanje, kakšna verjetnost je, da nas morski pes na Jadranu prav res napade.

Leta 2012 je National Geographic raziskoval vzroke za porast napadov morskih psov. V tistem letu so namreč po svetu zabeležili dvanajst smrti zaradi morskih psov. Pri tem so izpostavili, da čeprav je bilo omenjenega leta zabeleženih dvanajst primerov smrti zaradi napada morskih psov, smo na drugi strani ljudje istega leta pobili okoli 273 milijonov morskih psov.

Zaradi tega je danes ogrožena že vsaka četrta vrsta morskega psa, poznamo namreč okoli 500 različnih vrst morskih psov.

Kdo je potemtakem bolj nevaren, morski pes ali človek? Odgovor se ponuja sam. Ob tem pa smo raje preverili, koliko smrtonosnih napadov morskega psa beležimo na Jadranu.

Enajst smrtonosnih napadov morskih psov

Odkar organizacija Shark Research Institute beleži statistiko napadov morskih psov, je v Jadranskem morju zabeležila enajst smrtnih napadov, od tega devet na hrvaškem delu.

Prvi smrtonosni napad morskega psa v Jadranskem morju so leta 1868 zabeležili v Trstu, ko je beli morski pes napadel plavalko. Šlo naj bi za gimnazijko, ki je preslišala opozorila ribičev. Nato je prišlo do dveh napadov leta 1907, in sicer v zalivu otoka Krka in v bližini otoka Hvara.

Avgusta leta 1934 je pred Kraljevico morski pes napadel 17-letno Ljubljančanko Vero Novak, ki naj bi kljub opozorilom ribičev odplavala na odprto morje. Na morski gladini naj bi se kmalu pojavila plavut morskega psa, zaradi česar bi naj ribiči najstnico skušali opozoriti, a jih ni slišala. Njenega trupla niso nikoli našli.

Julija 1955 je morski pes blizu Budve na pol pregriznil študenta, ki je plaval s prijateljem. Avgusta 1955 je 32-letna Nemka Carla Podzum v Opatiji plavala le nekaj metrov stran od obale. Ko jo je morski pes napadel, je zaklicala na pomoč družini, ki je bila na obali. A je sledil še drugi napad, ki je bil za Nemko usoden.

Avgusta 1961 je beograjski študent plaval skupaj s sedmimi prijatelji, ko mu je morski pes odgriznil del roke in obe nogi. 

Do napada je prišlo tudi pri Bakarju leta 1966, ko je 33-letni Čeh plaval ob ribiški mreži za tune, in ga je napadel morski pes. Umrl je v reški bolnišnici. 

Septembra 1971 je v Istri 34-letnemu Poljaku morski pes odgriznil del noge in je kljub pomoči izkrvavel.

Na Jadranu se je zadnji smrtni primer zaradi napada morskega psa zgodil avgusta leta 1974, ko je v bližini Omiša morski pes napadel 21-letnega Nemca Rolfa Schneiderja, ki je zaradi posledic napada izkrvavel na obali.

Zadnji zabeležen napad morskega psa se je zgodil leta 2008, ko je morski pes poškodoval Slovenca Damijana Peska. Peska je namreč 6. oktobra leta 2008 na Visu ugriznil beli morski pes, preživel pa je le zaradi hitre pomoči njegovih prijateljev.

Ste vedeli? Napadov morskih psov največkrat deležni moški

Od leta 1580 do 2010 so bili napadov morskih psov največkrat deležni moški, in sicer kar v 93 odstotkih primerov. Največkrat, v polovici primerov, so to bili surferji.

Največ primerov napadov morskih psov se zgodi septembra, vsako leto pa je območje z največ napadi Florida v Združenih državah Amerike.

Imate ena proti 63 možnosti, da umrete zaradi gripe in ena proti 3.700.000 možnosti, da vas v življenju ubije morski pes. Vsako leto zaradi padcev umre več kot 17.000 ljudi. To je možnost ena proti 218, v primerjavi s smrtjo zaradi napada morskega psa, ki je ena proti 3.700.000.

Leta 1996 se je na stranišču poškodovalo 43.000 Američanov, morski psi pa so istega leta ranili 'zgolj' trinajst posameznikov.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ustašija (nepreverjen)

Hrvatskainfo nič ne dogaja v prekmurje ?

LOL35 (nepreverjen)

V zadnjon čase mate bogme več "novic" s Hrvatov, kak s Prekmurja...

čarni vrag (nepreverjen)

Vi očitno niste čisto pri sebi. Zadnji napad se je zgodil pred 46 leti. Vi pa dajete takše bombastične naslove. Ste normalni?

inokss (nepreverjen)

Prestite si na sobotainfo "kdo smo" pa te vidli zakaj se taksni bebasti clanki pisejo:)

Toti glih (nepreverjen)

Hrvata pa nobenega? Še morski psi jih ne prebavlajo.

Mikiveliki (nepreverjen)

Kak, glup, idiotsko naslov članka

MaliMarko (nepreverjen)

Ja v sloveniji bi bilo tezko najvec napadov morskih posov na Jadranu.

Vodovodna cev (nepreverjen)

Naslov članka ste zajebali... mogo bi se začati s TO... npr. TO JE DRŽAVA Z NAJVEČ NAPADI MORSKIH PSOV.

. (nepreverjen)

Ni jadran samo hrvaški? Slovenci nimajo niti dostopa do odprtega morja.

Starejše novice