Pojav novega, mutiranega seva koronavirusa, ki se hitro širi v Združenem kraljestvu, presojajo pristojne slovenske zdravstvene oblasti, ki bodo oblikovale in predlagale ustrezno ukrepanje. O ukrepih bo odločila vlada na predlog svetovalne skupine.

Kot so za STA sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva, trenutno velja, da tisti, ki prihajajo v Slovenijo iz Velike Britanije, potrebujejo negativen test na covid-19 ali pa morajo v 10-dnevno karanteno. Testi na koronavirus, ki so v uporabi, bi zaznali in pokazali tudi prisotnost mutiranega seva koronavirusa, so še sporočili.

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju zapisal, da Slovenija v tem trenutku nima neposrednih letalskih povezav z Veliko Britanijo. »Pripravili pa smo ukrepe za zaporo meja, ker obstaja možnost, da je mutirani virus tudi v nekaterih drugih državah Evropske unije,« je navedel.

Novi sev koronavirusa tudi pri naših sosedih

Potem, ko so v Veliki Britaniji potrdili obstoj novega seva novega koronavirusa, ki je do 70 odstotkov bolj nalezljiv in se širi precej hitreje od doslej znanih, se je več evropskih držav odločilo za začasno prepoved letov ali drugih prometnih povezav z Združenim kraljestvom, med njimi Nizozemska, Belgija in Nemčija.

Svetovna zdravstvena organizacija je evropske države danes pozvala h okrepitvi ukrepov za zajezitev novega seva novega koronavirusa. Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni pa jim je svetoval, naj analizirajo vzorce virusa, da bi odkrili, če se je novi sev razširil še kam.

Novi sev virusa zunaj Velike Britanije so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije potrdili še v treh državah, in sicer devet primerov na Danskem ter po en primer na Nizozemskem in v Avstraliji. Zdravstvene oblasti Južne Afrike trdijo, da je novi sev razširjen tudi pri njih.

Novo različico novega koronavirusa so medtem odkrili tudi v Italiji. Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da se je okuženi z letalom pred nekaj dnevi v Rim vrnil iz Združenega kraljestva. Okužena oseba z novim sevom in njen partner sta trenutno v izolaciji.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bojaan91

Sej je bilo logično, da bo slej ko prej prišel nov sev virusa tako pač je... tudi stave na bet365 ne dela se vsak dan dodajajo. Pomembno bo, da bo cepivo učinkovalo tudi na preostale seve in bo to potem povsem nepomembno...

žurka na pune (nepreverjen)

Sakše pou leta ali pa še menje, se pričakuje novi sev toga virusa. Isto kak pri virusi gripe.
Tak ka si lepou sleper srat papejra kupite ka več nigdar v življenji nete šli nikan. Doma te sideli in srali po interneti.

In reply to by Bojaan91

ergergerg (nepreverjen)

Idemooooooooo not zaprejti do avgustaaaaa. Boli me kuraaac 80% plače ka cejle dnejve doma sidin pa tv glejdan kume lepše!

a.... (nepreverjen)

avstrijski delavci se ne bodo strinjali. Silingi, so silingi.

In reply to by ergergerg (nepreverjen)

ergergerg (nepreverjen)

avstrijski delavci dobijo na kurzarbeit 90% taka njin je še baukše kak meni.

In reply to by a.... (nepreverjen)

black panter

Ne serite

stefani666 (nepreverjen)

Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo.
Oni vedo, da vemo, da lažejo.
Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo,
da lažejo. Pa še zmeraj lažejo!

čarni vrag (nepreverjen)

Res lažejo psihopati. V Španiji bo letos najmanj mrtvih v v zadnjih 17 letih. Nej so nam lagali, ka je Španija ena od najhuje prizadetih od korone v Evropi. Banda lažniva, nej ste vredni, ka na vas sija sunce!

. (nepreverjen)

Okrog 4 tedne nazaj so že objavili študijo o novem sevu, samo je politika to zdaj objavila za ustrahovanje ljudi, da bi se jih več vcepilo.

Starejše novice