Statistični urad Republike Slovenije je objavil raziskavo o mladih v Sloveniji ob bližajočem se mednarodnem dnevu mladih, ki bo prihodnji petek. V raziskavi med drugim ugotavljajo, da je tveganje za revščino najvišje prav med mladimi.

Mladih vse manj

V začetku leta 2016 je bilo v Sloveniji 327.000 mladih (15–29 let), kar znaša 16 % prebivalcev Slovenije. Delež mladih se v Sloveniji v zadnjih letih zmanjšuje. Še pred desetimi leti so mladi predstavljali več kot 20 % delež prebivalstva. Med mladimi je bilo 6% tujih državljanov, kar je za 0,8 odstotne točke več kot pred petimi leti. Najpogostejši imeni pri mladih sta Anja in Rok.

Po podatkih NIJZ je povprečna mlada ženska visoka 167 cm in tehta 63 kg, mladi moški pa v povprečju v višino meri 180 cm in tehta 78 kg.

Odseljujejo se predvsem tisti, ki imajo srednješolsko izobrazbo

V letu 2015 se je skoraj polovica mladih izobraževala, zaposlenih pa je bilo 39 % mladih moških in 27% mladih žensk. V letu 2014 se je v tujino odselilo 4000 mladih. Največkrat so mladi Slovenijo zamenjali za Avstrijo, Nemčijo in Hrvaško. Zanimivo, kljub splošnemu prepričanju, da se v tujino odseljujejo večinoma višje izobraženi, za mlade to ne drži. Skoraj polovica vseh odseljenih mladih je imela srednješolsko izobrazbo, tretjina pa osnovnošolsko. Delež odseljenih visoko izobraženih mladih je tako razmeroma nizek. Tudi med odseljenimi 25–29-letniki, ki so v primerjavi s 15–19-letniki že dovolj stari za višje- in visokošolsko izobrazbo, so prevladovali tisti s srednjo šolo (52 %).

V Sloveniji 14,7 % mladih pod pragom tveganja revščine

Naslednji petek bomo obeležili mednarodni dan mladih, eden izmed poudarkov letošnjega dne mladih pa je izkoreninjenje revščine do leta 2030. Podatki za Slovenijo za leto 2015 kažejo, da se je sicer stopnja tveganja revščine med mladimi v primerjavi z letom 2014 zmanjšala, a še vedno živi 14,7 % mladih pod pragom revščine. Prav tako pa je stopnja tveganja revščine med mladimi višja kot med splošno populacijo in je druga najvišja v zadnjih 10 letih.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Seveda, vsak gre nekam kjer naj bi mu bilo boljše. A se je kdo vprašal zakaj romi ne odhajajo iz Slovenije in se je z vsemi štirimi oklepajo?

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Mislim ,ka bi bil položaj mladih še slabši, če jim ne bi pomagalo celotno omrežje svojcev( babice,dedki, tete strici) da o starših sploh ne govorim.
Mladi imajo v Pomurju slabo perspektivo tudi če končajo študij razen, če imajo dobre veze, ti pa so v manjšini ali če pridejo v državno službo oz. če sprejmejo službo z minimalno plačo , s katero pa ne morejo samostojno zaživeti in si ustvariti lastne družine.
Je pa tudi res , da se mladi niso pripravljeni odpovedati višjemu standardu, ki ga uživljejo pri svojih starših.
Redko kateri mladi se bo rajši vozil v starem avtu in se s svojo partnerco stiskal v kaki mali sobici, da bi lahko samostojno zaživel stran od svojih staršev, kot je to bilo pred 30 ali 40leti.
Mislim pa tudi , da za tako stanje mladih veliko odgovornost nosijo nove občine občinski sveti z župani načelu.
Če bi se župani in ob. svetniki toliko trudili za mlade in nova delovna mesta , kot se trudijo za asvaltiranje cest ,izgradnjo vežic, vodovodov ,kanalizacij in organiziranje gasilskih veselic ter športnih prireditev, bi mi bili že boljši kot Švica.

Zato se mladi morate dosti bolj aktivno vključiti v lokalno kot tudi državno poltiko, kjer se o stvareh odloča in se stvari lahko spreminjajo, saj če si zraven lahko vplivaš na odločanje, če nisi, pa bodo namesto mladih odločali in odločajo drugi, dostikrat v nasprotju z interesi mladih.

rešitelj (nepreverjen)

Več trbej je bati ka de več dece.

tuncika

Nič novega, podobne migracije so se dogajale takoj po vojni 1945, logično s trebuhom za kruhom. Od tu naprej pa absolutno podpiram (rešitelj):Več trbej je bati ka de več dece.

Starejše novice