Spletno nakupovanje naj bi z novo evropsko uredbo postalo še preprostejše, predvsem pa pravičnejše.

Jutri, 3. decembra, bodo začela veljati nova pravila EU za spletno nakupovanje brez meja. Uredba, ki jo je Evropska komisija predlagala maja 2016, bo odpravila neupravičeno geografsko blokiranje in potrošnikom tako omogočila dostopanje do blaga in storitev na spletu kjerkoli v Evropski uniji.

Konec je torej skrbi, da bi bili na spletišču blokirani ali preusmerjeni drugam samo zato, ker smo sami ali naša kreditna kartica iz druge države. 

Leta 2015 namreč kar 63 odstotkov spletnih mest obiskovalcem ni omogočalo nakupovanja iz druge države EU. S tem sta bili skoraj dve tretjini potrošnikov prikrajšani za možnost spletnega nakupovanja v tujini.

Večja izbira izdelkov in boljši nakupi

Ob odpravi stroškov gostovanja, novih pravilih o varstvu podatkov in možnosti, da državljani potujejo skupaj s svojimi spletnimi vsebinami, je odprava neupravičenega geografskega blokiranja še ena bistvena pobuda, ki uresničuje enotni digitalni trg za vse ter prinaša konkretne koristi državljanom in podjetjem.

»Nova pravila bodo potrošnikom omogočila večjo izbiro izdelkov po konkurenčnih cenah in posledično boljše nakupe. Hkrati bodo podjetja lahko svoj krog strank razširila prek meja, prav tako pa se bodo znižali njihovi transakcijski in upravni stroški.

Uredba je tudi del širših prizadevanj EU za spodbujanje e-trgovanja na enotnem trgu, ki vključujejo ukrepe za okrepljeno varstvo potrošnikov na spletu, zagotavljanje cenovno dostopnejše čezmejne dostave paketov in poenostavitev pravil o DDV, da bi olajšali nakup in prodajo blaga na spletu,« so povedali podpredsednik Komisije, pristojen za enotni digitalni trg, Andrus Ansip, komisarka za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja Elżbieta Bieńkowska, komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Věra Jourová ter komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel.
 

Ob tem so države članice pozvali, naj zagotovijo učinkovito izvajanje teh pravil in storijo vse, kar je v njihovi moči, da se uredba takoj začne učinkovito izvrševati. 

Spodbudili pa so tudi k sprejetju dogovora o usklajenih pravilih za prodajo digitalnega blaga in storitev ter spletne nakupe. 

Konkretne spremembe, ki se nam tako obetajo, so na primer:

  • Ukinitev zahteve po plačilu naročil s kreditno ali debetno kartico, ki je bila izdana v določeni državi
  • Nujno omogočanje enakih pogojev za dostavo oziroma prevzem pošiljk strankam iz tujine kot domačim strankam 
  • Trgovci tujih kupcev ne bodo več smeli samodejno preusmeriti na regionalno spletno stran, kvečjemu bodo to lahko ponudili kot možnost

Prvi pregled do leta 2020

Države članice so pristojne za izvrševanje uredbe in morajo vzpostaviti potrebne strukture, da se zagotovi nemoten začetek njene uporabe. 

Kot pojasnjujejo v informacijski točki Europe Direct Pomurje, morajo zlasti imenovati izvršilne organe in organe, ki bodo zagotavljali praktično pomoč potrošnikom. Poleg tega morajo določiti učinkovite, sorazmerne in odvračilne ukrepe, ki se uporabljajo v primeru kršitev uredbe. 

Komisija bo do marca 2020 opravila prvi pregled uredbe o geografskem blokiranju. Zajemal bo morebitno razširitev načela nediskriminacije pri dostopu do blaga in storitev na neavdiovizualne elektronsko opravljene storitve, katerih glavna značilnost je avtorsko zaščitena vsebina, kot so e-knjige, glasba, igre in programska oprema. 

Sicer pa bo Komisija tudi podrobno analizirala, ali bi bilo treba v drugih sektorjih, kot so prevozne in avdiovizualne storitve, odpraviti morebitne preostale neupravičene omejitve na podlagi državljanstva, prebivališča ali sedeža.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice