Danes v Ormožu poteka srečanje slovenskega minsitra za notranje zadeve Aleša Hojsa s hrvaškim ministrom za notranje zadeve in podpredsednikom hrvaške vlad Davorjem Božinovićem. Kaj sta povedala?

Slovenski notranji minister Aleš Hojs in hrvaški notranji minister Davor Božinović sta po poročanju STA podtrdila, da lahko slovenski državljani na Hrvaško odhajajo tudi iz turističnih razlogov. Tudi turizem je namreč gospodarska dejavnost.

Bodo pa morali slovenski državljani ob prestopu hrvaške meje predložiti svoje kontaktne podatke. Tako bodo pristojni namreč v primeru izbruha novega žarišča covida-19 lahko ustrezno ukrepali.

»V tem trenutku lahko v Hrvaško vstopajo vsi državljani Slovenije, ne le lastniki nepremičnin ali premičnin, ampak tudi tisti, ki imajo kakšen gospodarski interes. In turizem je gospodarska veja in s tem gospodarski interes,« je pojasnil Božinović.

Prehod meje bo hitrejši s posebno aplikacijo

Na Hrvaškem razvijajo posebno aplikacijo, v katero bi lahko ljudje vnesli svoje kontakte, še preden pridejo na mejni prehod. Tako bi lahko mejo prehajali brez zadrževanja.

Po besedah hrvaškega notranjega ministra bodo to rešitev predstavili predstavniki obeh policij, ki se bodo sestali predvidoma v sredo.

»Z ministrom sva se dogovorila, da bosta obe policiji v naslednjih dneh še dodatno dorekli način prehoda meje in verjamem, da bo z možnostjo vnaprejšnje najave slovenskih državljanov, ki bodo sporočali, kam gredo, kdaj gredo in kje bodo bivali, ta prehod v naslednjih dneh bistveno hitrejši,« je dodal Aleš Hojs.

O morebitnem odpiranju dodatnih mejnih prehodov s Hrvaško trenutno po besedah ministra Hojsa ne razmišljajo.

Dogovori tečejo tudi z drugimi sosednjimi državami

Dogovori za sproščanje omejitev na meji sicer tečejo tudi z drugimi sosednjimi državami.

»Tukaj je velik interes vsaj z našega vidika podobno odprtje z Avstrijo. Imam indice, da bodo Avstrijci - ne glede na to, da bodo po poročanju medijev prioritetno odpirali mejo proti Nemčiji, Švici, Slovaški in Češki - podoben režim vzpostavili tudi proti Sloveniji. Računam, da bomo v naslednjih dneh in tednih to zadevo dogovorili," je dejal Aleš Hojs. Spomnil je, da avstrijska stran načrtuje odpiranje mej na druge strani sredi junija.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bistričan_71c (nepreverjen)

Toooo, SLOVENCI, podalpski biseri. Komaj čakamo da gremo na HRVAŠKO. Tam pa vidijo samo naš denar. Nesposobni politiki pa namesto ka bi domač turizem hranioli nosimo denar v tujino......

NAVALITE (nepreverjen)

Zdaj pa navalite vsi tisti ki ste tako težko čakali ta dan, koji vrag vas vleče na to Hrvaško ?? Aha treba je pogledat če je vse kar tam skrivate na svojem mestu. Zakaj že skrivate to premoženje na Hrvaškem ? Hrvaška zemljiška knjiga je vsem javno dostopna, predlagam vam, da malo pogledate lastništvo, predvsem v Istri pa vam bo vse jasno. Samo organom ki bi to morali vedeti ni jasno, zakaj ? ker so sami med tistimi ki skrivajo premoženje na Hrvaškem.

biznis je biznis (nepreverjen)

Dobro je, da se politiki srečujejo in teče komunikacija. Upajmo, da bo iz teh srečanj tudi kaj koristnega. Čimprej se meje sprostijo tem bolje za posel. Blagovna menajava med Slovenijo in Hrvaško je zelo visoka. Skupna znaša dobre 4,6 MILIJARDE EUR !!!! Tudi v korist Slovenije, ki ima pozitivni saldo 1,7 milijarde. Za dobro gospodarstva bo še bolje, ko bo tudi Hrvaška uvedla EURO.
Tak, da je brez veze, ko se komentira negativne stvari.
V bistvu sta Slovenija in Hrvaška velika medsebojna gospodarska partnerja. In v dem duhu je potrebno živeti in delati.
Zato je tudi velikega pomena odprta EVROPSKA-ŠENGENSKA meja. Da lahko ljudje, kapital in blago prosto prehajajo sem in tja !!!

Vvvzzv (nepreverjen)

Bodo privlekli iz Hrvatije viruz in bo spet karantena pametno ja. Janezeki Janezeki z glavo skozi zid.😈😷

Karčči (nepreverjen)

Nimamo se kaj bati. Če se bo virus zopet razširil bo največji slovenski epidemiolog Ivan Janša opozoril premiera Janeza Janšo, da zopet uvede karanteno. Dedek Mraz iz Kopra pa bo zopet tulil in kimal z zveličavno in edino religijo.

In reply to by Vvvzzv (nepreverjen)

Banda.... (nepreverjen)

Bravo, mediji, brez hrvaške se več posrati nevejte, vsi brez izjeme.

Karl Marx (nepreverjen)

Hahaha, Avstrija je odprla meje z vsemi sousidami razen s Slovenijo. Ka so Avstrijci nej poslüjśali jajčjeglavoga, šteri pravi ka ma Slovenija " najboukšo epidemiološko sliko na svejti". A i šire.

JandlS (nepreverjen)

Samo resno, to je huda zaušnica naši vladi.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Starejše novice