Unesco je pred 18 leti današnji dan razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Letos poteka na temo Z večjezično izobrazbo k trajnostno naravnanim prihodnostim. V ta namen bodo po Sloveniji potekale različne prireditve.

21. februar je Unesco leta 1999 razglasil za mednarodni dan materinščine. V Unescu so ob današnjem dnevu zapisali:

»V dobro trajnostno naravnanega razvoja morali imeti učenci dostop do izobrazbe tako v maternem kot drugih jezikih.«

Predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina pa je v poslanici med drugim zapisal, da jezik združuje neko občestvo, da postane ljudstvo, narod, nacija.

Razglabljal se bo pomen materinščine

Na prireditvah, ki se bodo odvijale po Sloveniji, bodo v ospredju vprašanja, kot so: kaj je materinščina danes, je lahko pojem maternega jezika tudi sporen, celo diskriminatoren, koliko različnih pomenov lahko ima izjava, da je slovenščina moj materni jezik. Refleksija o teh in podobnih vprašanjih je prednostna predvsem na jezikovno bolj izpostavljenih območjih in znotraj skupnosti, ki se identificirajo in definirajo na podlagi jezika.

Mednarodni dan v spomin na protest in smrt študentov

Mednarodni dan materinščine svet obeležuje v spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so leta 1952 zahtevali uradno rabo njihovega maternega jezika. Unesco je z dnevom želel opozoriti na potrebo po ohranjanju kulturne in jezikovne raznolikosti po svetu. Po svetu danes govorijo okrog 6000 različnih jezikov. Po oceni Unesca polovici grozi izginotje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice