Madžarski svet za nacionalno varnost se je zgodaj popoldan sestal na seji, na kateri so odločali o zaprtju meje s Hrvaško. Slovenija je medtem že dopoldne odpravila nadzor na meji z Madžarsko.

Madžarska bo opolnoči zaprla zeleno mejo s Hrvaško, je po današnji seji madžarskega sveta za nacionalno varnost novinarjem povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Mejni prehodi bodo sicer še delovali naprej, na njih pa bodo izvajali strožji nadzor. Poleg tega bodo vzpostavili dve tranzitni območji, kjer bo moč zaprositi za azil.

Slovenija na begunce pripravljena

Slovenija je na zaprtje meje Madžarske s Hrvaško sicer pripravljena, a si enostranskih potez ni želela. Tako se je predsednik vlade Miro Cerar odzval na napovedi madžarskega premierja Viktorja Orbana o možnostih za zaprtje meje. Orban je namreč pojasnil, da so vsi pogoji za zaprtje meje s Hrvaško izpolnjeni in da lahko na tej meji zagotovijo enako stopnjo zaščite kot na meji s Srbijo.

Slovenija pa je medtem  že v dopoldanskih urah na podlagi trenutnih razmer, povezanih z migracijskimi tokovi, odpravila začasni nadzor na meji z Madžarsko, so zapisali na policiji. Se pa na notranjem ministrstvu dejavno pripravljajo na morebitno preusmeritev migracijskega toka proti Sloveniji, o čemer so se v četrtek pogovarjali s predstavniki nekaterih občin. Pričakovati nov val beguncev je realno, na to temo bo danes ob 17.30 tudi novinarska konferenca v vladnih prostorih. 

Učinek domin

Cerar je ob tem opozoril, da bo intenzivnen nadzor meje v kateri koli državi sprožil učinek domin, saj bi vse države, ki bi jih to prizadelo, morale izvesti podobne ukrepe. Tudi Slovenija, ki mora po njegovih besedah poskrbeti za varnost ter biti ob tem humanitarna in solidarna. Za to ima pripravljene vse možne kapacitete, pripravljena je policija, civilna zaščita, v ozadju se lahko angažira tudi vojska, seveda zgolj v logističnem smislu kot pomoč, je pojasnil premier.

Na Madžarsko je sicer v četrtek prispelo 4808 beguncev, velika večina iz Hrvaške. Po navedbah madžarske policije je čez hrvaško mejo v državo vstopilo 4798 beguncev, osem pa čez mejo s Srbijo. Od začetka leta do četrtka zvečer so na Madžarskem registrirali 383.453 beguncev. Zaradi nezakonitega prehoda srbsko-madžarske meje so sprožili postopek proti 741 osebam.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Zdaj bomo videli, a je Orban rejsan takši negativec ,kot so ga predstavljali , kda de k nam navrlo na tisoče beguncev.
Orban je imel čista prav, zakaj bi mij in nekaj ostalih evropskih držav nosili breme begunskega problema če ga sami nismo povzročili.
Države kot so(AMERIKA,ANGLIJA, FRANCIJA,SAVDSKA ARABIJA...itd), ki so s svojim delovanjem v teh državah sprožili begunsko krizo pa se držijo po strani in nočejo sprejeti beguncev.
Še večja svinjarija paje ka tej države (povzročiteljice begunstva) zdaj prek svojih firm delajo velke biznise v državah beguncev.
SE PRAVI BEGUNCI K NAM-DENAR IN BIZNIS PA K NJIM.

Gost (nepreverjen)

prekmurje zbudi se

Daj ne trausi norosti! što je kriv? Kama z begunci?
jaooo
idi pa po zvoni mlati in si eno đolo skadi v parki

begunec jožek (nepreverjen)

Baje že kozmetični pa fizerski saloni po pomurji beležijo povečan obseg dela!Največkrat zahtevane storitve so novi nohti,frizure in depilacija!Tako ,da bodo prekmurske pohotnice pripravljene ko ti temnopolti mladeniči pridejo k nam in tu ostanejo!Prekmurci slabo se nan piše...edino ka nan ostane je oštarija pa bograč!Babe do nan tej ribali kak kamele!!

divjejabolko

Berem komentarje na drugih straneh (RTVSLO itn.) in sem zasledil en zanimiv komentar:

...

Če obstaja načrt C, kar govori Milanović in zanika Erjavec ...

Katera je najkrajša pot z vlakom iz hrvaškega Tovarnika do Slovenije, kjer je relativno blizu avstrijska meja?

Kakršenkoli je oz. bo odgovor, vam predstavljam eno zanimivost:
http://tinyurl.com/ne64pgh

To mesto v Sloveniji (!) nima železniške povezave z matično državo, ima pa (ponovno) direktno povezavo s Hrvaško.

...

Kaj to pomeni, pa lahko vsak sam presodi.

Če bodo Avstrijci uspeli nekako zapreti (zagraditi) mejo, pa si sploh ne upam predstavljati situacijo ...

Gost (nepreverjen)

Slovenija je pripravljena na begunce, kako, tako da jih sprejmemo in potem najebemo.

Gost (nepreverjen)

Naj samo pridejo. Soboški taksiji so v pripravljensti.

Mansson

lublana se je znajšla in do vse begunce poslali v prekmurje pa na štajersko.

humanisti in združeni levičarido dele gučali ka so refjuđis kulturna obogatitev evrope. Seveda, dokeč jih nega prinjih na grunti

Ciganjscek (nepreverjen)

Vsi lazejo. Slovenija umaknila nadOr na meji.LAZEJO! Vcera je bilou popodne okli 17 vore pet policijskih avtov v Dugi vesi (istina eden pred Bistrojon) pa so meli kontrolo prometa). Pa bomo kelnarili beguncom, za domace srmake pa se nisce ne briga.nasi kimavci politiki pa nas samo mirijo. Cas je ka dobimo begunsko vlado, ka nas ta zdajsnja pela k vragi.

Starejše novice