Prvi december je Svetovna zdravstvena organizacija leta 1988 razglasila za svetovni dan aidsa, ki ga obeležujejo po vsem planetu. Kljub zgodbi o uspehu okužba s HIV ostaja pomemben javnozdravstveni problem.

V začetku tega leta je v Sloveniji živelo 657 oseb s prepoznano okužbo s HIV. Po podatkih Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je 96 odstotkov teh bolnikov prejemalo protiretrovirusna zdravila. 600 od teh oseb je imelo virusno breme nižje od mejne vrednosti, kar pomeni, da zaradi uspešnega zdravljenja ne morejo okužiti drugih.

Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji trenutno živi manj kot tisoč ljudi, okuženih z virusom HIV, od katerih jih približno petina za svojo okužbo sploh ne ve.

Evita Leskovšek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je povedala: »Najbolj ranljive skupine v Sloveniji predstavljajo moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, promiskuitetni ljudje, prostitutke in njihovi klienti, ženske, ki se nahajajo v življenjskih situacijah z večjim tveganjem, injicirajoči uživalci drog, zaporniki, osebe s spolno prenosnimi okužbami.«

Letos 25 novih diagnoz, večina pri moških

Letos do vključno 22. novembra je bilo v Sloveniji 25 novih diagnoz okužbe z virusom HIV: šest pri ženskah in 19 pri moških. Pri slednjih jih je bilo 15 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Letos do vključno 22. novembra je bil aids v Sloveniji diagnosticiran pri petih osebah: pri enem moškem in štirih ženskah.

Letos sta umrli dve osebi s HIV, a nobena zaradi aidsa.

Doktorica Irena Klavs z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je povedala: »Relativno nizko število novih diagnoz in kasnih diagnoz okužbe s HIV med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, je predvidoma posledica uspehov kombinirane preventive, predvsem dostopnosti testiranja in spremenjene kulture testiranja ter takojšnjega zdravljenja po diagnozi okužbe. Zgodnje zdravljenje je uspešnejše, izboljša kakovost in pričakovano trajanje življenja ter preprečuje prenos okužbe s HIV.«

Tu se bo za HIV mogoče testirati brezplačno

Zgodnje testiranje in zdravljenje pomembno zmanjšujeta vpliv okužbe s HIV, tako individualno kot družbeno. Okužba z virusom HIV oziroma bolezen aids sta ob zdravljenju postali obvladljivi kronični stanji.

V dveh območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje, v Kranju in Kopru, bodo ob svetovnem dnevu aidsa izvedli brezplačno in anonimno testiranje za HIV. Testiranje na območni enoti Koper bo potekalo v ponedeljek, 2. decembra 2019, od 8.30 do 10.30. Na območni enoti Kranj bo testiranje potekalo v ponedeljek, 2. decembra 2019, od 8.00 do 12.00.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Svetlana Maka… (nepreverjen)

jaz pa sem slišala da imata Fainšček Ekolog in administrator AIDS
kaj mislite ali je to škodljivo

dr.med.mafia (nepreverjen)

... bi se radi okoristili

In reply to by Svetlana Maka… (nepreverjen)

df (nepreverjen)

Nisem dobro razumel
kaj imata skupnega

gospod Fainšček Ekolog
Administrator AIDS

ali lahko še enkrat napišete kaj imata
ta dva skupaj

In reply to by dr.med.mafia (nepreverjen)

df (nepreverjen)

DF pa je itak največji peder

In reply to by Svetlana Maka… (nepreverjen)

df (nepreverjen)

Sobotainfo pa mi ga lejko popuši ka moje komentare brijše.

zvodnik milan (nepreverjen)

df (de efko) ni ti sobota info kriv
če se ti ljubljena oseba goni
pa se zaradi tega jeziš na celi svet

In reply to by df (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Po blati rovati je jako nevarno!

Starejše novice