Na okrogli mizi tudi o prihodnjih trendih v turizmu.

V Gornji Radgoni je na sejmu NATURO v petek, 17. aprila 2015 potekala okrogla miza z naslovom Turizem danes in jutri: perspektive in priložnosti slovenskega turizma, ki jo je organizirala Pomurska turistična zveza. Udeleženci okrogle mize med katerimi sta bila tudi Peter Misja, predsednik Turistične zveze Slovenije in župan Občine Podčetrtek in mag. Maja Pak, vodja za razvoj in raziskave iz agencije SPIRIT, so spregovorili o treh aktualnih temah povezanih z razvojem konkurenčnega turizma, v luči globalnih trendov in stopnje razvoja turizma v Sloveniji.

Moderator okrogle mize je bil mag. Emil Juvan, višji predavatelj na Fakulteti za turistične študije – Turistica in doktorski kandidat na The University of Queensland, Australia. Skupaj z ostalimi udeleženci okrogle mize, ki so bili kot že omenjeno Peter Misja in Maja Pak ter Iztok Altbauer (direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč), mag. Slavka Gojčič (direktorica podjetja Go-spaS d. o. o. in predavateljica na področju turizma), Igor Magdič (izvršni direktor Term 3000, Zdravilišča Radenci in Term Lendava pod okriljem Sava Turizem d. d.) in Franc Gönc (prokurist in namestnik direktorja RRA Mura ter vodja RDO), so spregovorili med drugim o pripravljenosti slovenskega turizma na sodobno turistično povpraševanje, s čim razpolagamo in kaj še moramo postoriti.

Kam bodo turisti potovali v prihodnje

Prva tema je bila o globalnih trendih. Strokovnjaki s področja turizma ocenjujejo, da bodo turisti v prihodnosti potovali v destinacije z ugodnimi klimatskimi pogoji, nizko stopnjo tveganja ekstremnih vremenskih razmer, zadostno količino pitne vode, naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, geopolitično stabilnostjo, visoko stopnjo varnosti, prometno dostopnostjo glede na ceno in oblike prevoza in z dobro informacijsko tehnologijo. Udeleženci okrogle mize so se strinjali, da Sloveniji glede na napovedane trende v turizmu, kaže dobro, saj je zelene, aktivna in varna destinacija z različnimi danostmi. Pri tem ne izostane niti Pomurje s svojimi naravnimi danostmi in drugo turistično ponudbo.

Tudi država bo mogla prispevati k upravljanju turističnih destinacij

Pri drugi temi, ki se je dotikala partnerstva za trajnostni razvoj slovenskega turizma, so govorci izpostavili, katere so šibke točke slovenskega turizma in kaj je treba še postoriti, da jih okrepimo. Nadaljnji uspešen razvoj turizma si nadejamo s ponovno vzpostavitvijo Slovenske turistične organizacije, ki je bila v preteklosti združena v agencijo SPIRIT. Seveda tudi na ravni regij ni poskrbljeno za učinkovito izvajanje aktivnosti, tudi tu bo morala država poskrbeti za učinkoviti model upravljanja turističnih destinacij.

Zdraviliško-velneški turistični produkt Slovenije predstavlja enega vodilnih oblik turizma v Sloveniji, tudi v Pomurju. Mag. Emil Juvan je podal kot primer dobre prakse občino Podčetrtek, saj gre za uspešno povezovanje med Termami Olimia in lokalnimi ponudniki. Peter Misja je povedal, da gre za zavedanje o skupnem delovanju v skupno dobro in da morajo vsi udeleženi imeti isti cilj, le tako je možno tudi vzpostaviti tako sinhrono delovanje, kot smo mu priča v Podčetrteku.

 V prihodnosti okrogle mize, kjer se bo govorilo o turizmu

Na Pomurski turistični zvezi želijo tudi v prihodnje organizirati podobne okrogle mize, na katerih bi spregovorili o temah, ki so turistično naravnane. Predvsem, da se deležniki turizma in tudi širša javnost  seznanijo z različnimi pogledi na določeno temo. Kot je izpostavila Barbara Kolenc s Pomurske turistične zveze, s tem tudi turistični delavci širijo svoja obzorja, hkrati pa se skozi razpravo podajo iztočnice za ukrepe pri nadaljnjem razvoju turizma.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Moravski TIC bi njin lejko dal kaksne tanac o ton kak se turizem dela :) . Naprimer kak se v bbaru kava pije in enkrat na leto sestavi brosurica :) hahaha

Gost (nepreverjen)

Slovenski turizem je nikak nej preveč razvite... Mamo potencial pa vse ka se leko dosta bole tude služe s turizmom pa vse, samo poglente na primer avstrijce, vsako grabo izkoristijo pa z nje napravejo turistično atrakcijo, pa maksimum z nje potegnejo ka se dobro zasluže hehe. No mogoče se moten samo tak ge mislen :)

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Turistični so vsi delavci nej samo nekaj vodilnih v turističnih podjetjih, tu mislim od čistilke do direktora, nej samo meneđment. Dokeč de kelnar, ki je z gostom od jutra do večejra, pa še sobote pa nedele in prazniki mel samo minimalno plačo, nede napredka v slovenskom turizmi. Ka nede pomote tu mislim na vse zaposlene od čistilk , kuharjev ,animatorjev , kelnarjev,receptorjev ....itd.
Naravne danosti same nejso zadosta, če zaposlene ponižujejo po materialni plati oz. jih ne stimulirajo, kajti gost to prej ali slej opazi in to negativno deluje na njega.

jočk (nepreverjen)

red bull letalske dirke !!!!

Starejše novice