Zavrtite se ob jutranji kavi, poskočite nekaj korakov med sprehodom in ustavite čas - pravi dan je za ples.

Danes v več kot 120 državah sveta obeležujemo mednarodni dan plesa. Na dan rojstva utemeljitelja sodobnega baleta Jeana-Georgesa Noverra ga je leta 1982 razglasil Mednarodni plesni komite, ki deluje v okviru Mednarodnega gledališkega inštituta pri Unescu.

Ob tem dnevu se poklonimo posameznikom, ki negujejo plesno umetnost obenem pa osveščamo vlade, politike in institucije, ki prepogosto pozabljajo na pomen plesa za posameznika in družbo.

Kot poroča STA, je slovensko poslanico ob letošnjem prazovanju spisala prejemnica nagrade Lydie Wisiakove za življenjsko delo 2017 in zvezda mariborskega Baleta Ljiljana Keča:

"Ples je umetnost v času, ki seže onkraj časa. Gib izgine. Korak odide. Občutek življenja ostane. Plesalec zato ustavlja čas. Kdor odpleše življenje, ostaja večno mlad," je v poslanici zapisala nekdanja primabalerina.

Univerzalen jezik plesa

V okviru 70-letnice Mednarodnega gledališkega inštituta je k pisanju mednarodne poslanice letos pristopilo kar pet ustvarjalcev s področja plesa iz petih Unescovih regij - Afrike, treh Amerik, Arabskih držav, Evrope in Azijsko-pacifiškega območja. Zvrstili pa se bodo še številni dogodki, vključno z osrednjo prireditvijo v Gledališču Alicia Alonso v kubanski Havani. 

V Sloveniji so se praznovanja medtem že odvila, in sicer 18. aprila, v sklopu svečanega baletnega koncerta in podelitve nagrad Lydie Wisiakove s področja baletne umetnosti, ko je nagrado za življenjsko delo prejela nekdanja primabalerina Baleta SNG Opera in balet Ljubljana Lane Stranič.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Sem zadnjič peljal mojo fato na ples,,, a veste da nama nekako ni šlo,,,Toti moderni plesi kot so valcer , tango i folktrot ne to ni za naju,,, Ko sem muzikašima rekel da bi zaigrali Užiško kolo pa so me čudno gledali,,Kuda ide ovaj ludi svet,,
Kde so cajti ko smo po muri tancovali ob pesmi druže tito mi ti se kunemo i Yugoslavijo ,,, dao bog da bi sto prej vratili

MatjažFarič (nepreverjen)

Nagrajenki je ime Lane Stranič.

MatjažFarič (nepreverjen)

Lepo, da ste popravili.

In reply to by MatjažFarič (nepreverjen)

Starejše novice