Danes obeležujemo dan, namenjen predvsem promociji prostovoljnega dela.

Ob 5. decembru vsako leto opozarjamo na prispevek prostovoljcev k blaginji v družbi. Mednarodni dan prostovoljstva, ki so ga Združeni narodi razglasili leta 1985, pa tokrat posebno pozornost posveča lokalnim prostovoljcem in mladim. 

Kar 30 odstotkov vseh prostovoljcev namreč po nekaterih podatkih predstavljajo mladi, ki s svojimi dejavnostmi pomembno prispevajo k reševanju gospodarskih, socialnih in okoljskih izzivov. Tudi zato so nedavni Forum o prostovoljstvu namenili prav njim.

Predsednik DZ Dejan Židan je v poslanici ob današnjem dnevu zapisal, da so mladi navdih vsem drugim in obenem izpostavil dolgoletno in bogato tradicijo prostovoljstva v Sloveniji. 

Na vpisniku, na katerem se trenutno nahaja 1650 prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, smo v minulem letu našteli 291.214 prostovoljcev, ki so skupaj opravili za kar 9.466.281 ur prostovoljskega dela, piše STA.

Vendar pa je v državi precej več prostovoljskega dela, kot je zaznamovano v uradnih evidencah, predvsem pa po mnenju Židana prostovoljstvo danes pomeni več, kot samo neposredno pomoč ljudem v stiski.

Medtem ko je skrb za dostojno življenje državljanov odgovornost države, se po njegovem prepričanju z negovanjem prostovoljstva razvijamo kot družba. Tako bo danes v DZ sprejel in nagovoril mlade prostovoljce. 

"To je dan za praznovanje moči in potenciala prostovoljstva ter priložnost za zahvalo vsem, ki svoj prosti čas in spretnosti namenjajo izboljšanju življenja drugih, varovanju narave, vrednotam solidarnosti in prizadevanjem, da bi bil naš svet boljši za vse, v katerem nihče ne ostane sam," so ob mednarodnem dnevu prostovoljstva zapisali v Slovenski filantropiji, ki se že 25 let aktivno odziva na družbene probleme in razvija prostovoljstvo ter medgeneracijsko sodelovanje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice