V Čakovcu je potekal drugi transnacionalni dialog z mladimi iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije. Slovenske barve so zastopali dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Transnacionalne dialoge organizirajo informacijske točke Europe Direct Pomurje, Europe Direct Čakovec in Europe Direct Steiermark. Tokratni dogodek je predstavljal nadaljevanje premiernega dogodka, ki je bil meseca maja izveden v Ljutomeru.

Hrvaški gostitelji so mladim pripravili delavnice in osrednjo razpravo z zanimivimi vsebinskimi izhodišči. Namreč mladim so predstavili nekaj vsebinskih področij, pri čemer so udeleženci ugotavljali, katerim področjem bi morala EU v okviru prihodnjega večletnega proračuna nameniti največ pozornosti oziroma največ sredstev.

Mladi so tehtali ali naj EU več denarja nameni programom mobilnosti za mlade, krepitvi evro-območja, raziskavam, krepitvi enotnega digitalnega trga, kmetijstvu, kohezijskim sredstvom ali varnosti oz. obrambi. Namreč v praksi bo povečanje sredstev na enem ali več področij, imelo za posledico manj sredstev na drugih področjih. 

Del vsebine so organizatorji namenili tudi pogojevanju pri pridobivanju EU sredstev. Pri tem je bilo izpostavljeno, da trenutno kohezijska politika obsega 40 odstotkov evropskega proračuna in za prihodnost se pojavljajo ideje, da bi bila omenjena sredstva na voljo le ob pogoju, da države posedujejo ustrezne tehnične kapacitete za črpanje sredstev, izpolnjujejo makroekonomske kriterije in spoštujejo temeljne vrednote EU, kot so demokracija, vladavina prava in temeljne pravice. 

Dijaki GFML so izkazali odlično poznavanje evropskih politik in se posledično aktivno vključevali v razpravo. Udeleženci so se strinjali, da se mora v luči evropskih volitev povečata kritična masa državljanov, ki bodo sooblikovali evropsko prihodnost. Z mladimi so razpravljali Branko Baričević (vodja Predstavništva Evropske komisije na Hrvaškem), Matija Derk (EU svetovalec) in Lovro Rusak (EU projektni manager in mladi podjetnik).

Serija transnacionalnih dialogov se bo zaključila marca prihodnje leto v Avstriji.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gostja 426 (nepreverjen)

Kakšno Evropo? Posameznik naj ma več moči, bole enakopravnejši vpliv držav, nej pa, ka dvej odločata o vsen. Predvsen pa - menje birokracije.

Starejše novice