Piki žuželk so pogosta poletna nadloga in četudi večinoma niso nevarni, pa so izjema alergijske reakcije na pike, ki so lahko življenjsko ogrožajoče.

Reakcija kože v obliki otekline, rdečine in srbečice je na mestu pika žuželke normalna, je za STA povedala zdravnica Nena Kopčavar Guček. Mesto je najbolje hladiti s kakšnim obkladkom in se ne praskati, saj lahko zaradi nečistih nohtov pride do okužbe rane, s tem pa do poslabšanja stanja. Če je pik na nogi, je ud priporočljivo dvigniti.

Okužbo pa lahko prinese tudi žuželka. Mušice rade obiskujejo nagnito sadje in zelenjavo, pri piku pa nesnago vnesejo v kožo. Četudi nismo alergični, lahko pik oteče in postane gnojen v sredini. Če se okoli okuženega pika pričnejo vleči rdeči trakovi, gre za vnetje z možnostjo razširitve. V takem primeru svetuje zdravnica Kopčavar Gučkova obisk zdravnika zaradi antibiotične terapije.

Reakcija je možna tudi pri občutljivejši koži ali na občutljivejših in nežnejših mestih (pazduha, pregib komolca in kolena, mednožje).

Alergijo na pike ima okoli pet odstotkov ljudi

Najbolj nevarne so alergije na pike, zlasti na ose in čebele. Če alergen ni površinski, ampak se s pikom injucira v naš sistem, moramo bit pripravljeni na hudo in dramatično anafilaktično reakcijo, pojasnjuje Kopčavar Gučkova. Niti ni nujna strahotna oteklina na mestu pika, ko lahko osebi postane slabo, dobi slab pulz, plitvo diha, lahko se tudi zruši in izgubi zavest. Takrat je potrebno hitro in neomajno ukrepati zaradi ogroženega življenja.

Avtoinjektor, zdravila in reševalci

Reševale in inštruktor prve pomoči pri Rdečem križu Slovenije Janez Kramar je STA pojasnil tudi, da hitrejša kot je alergijska reakcija, nevarnejša je. Osebe, ki so alergične na omenjeno alergijo, morajo takoj vzeti zdravila iz alergijskega seta in uporabiti avtoinjektor adrenalina. Takoj je potrebno poklicati tudi nujno medicinsko pomoč, v primeru nezavestne osebe, ki ne diha, pa jo je treba začeti oživljati do prihoda reševalcev.

Lahko pa do reakcije pride tudi postopoma, ne v trenutku pika. Znaki hujše reakcije so srbenje celega telesa, težave z dihanjem, otekanjem in rdečina.

Kopčavar Gučkova pa opozarja tudi, da prva alergijska reakcija ni nikoli tako burna, zato priporoča vsem, ki so kdaj imeli reakcijo na pik – četudi blažjo – da se testirajo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice