V Sloveniji bo v primeru jasnega vremena jutri, 21. januarja, v zgodnjih jutranjih urah viden popolni Lunin mrk.

V Sloveniji bo v primeru jasnega vremena jutri, 21. januarja, v zgodnjih jutranjih urah viden prvi popolni Lunin mrk v tem letu.

Hkrati bo tudi polna Luna, ki bo ob tem tudi najbliže Zemlji, planeta sta takrat oddaljena le 360 tisoč kilometrov. Luna bo zaradi mrka žarela v rdeči barvi, zato astronomi pojav imenujejo super krvava Luna.

Krvava luna pa se pojavi, kadar imamo popoln Lunin mrk. Luna je takrat v senci Zemlje, zato se svetloba ne more odbijati od nje in bi pravzaprav morala biti nevidna. Kljub temu pa del Sončeve svetlobe v Zemljini atmosferi Luno vseeno doseže, pri čemer se večina modre svetlobe zaradi kisika in ozona v ozračju razprši, ostanejo pa večinoma odtenki rdeče barve, zato jo imenujejo krvava luna.

Kaj in kdaj se bo zgodilo?

Luna bo 21. januarja v Zemljino polsenco začela prehajati ob 3.35 po srednjeevropskem času, vendar te faze s prostim očesom ne zaznamo. Vidni del mrka se bo začel, ko bo Luna začela prehajati v Zemljino senco, kar se bo zgodilo ob 4.33, ko se bo Luna nahajala na zahodni strani neba, 30 stopinj nad matematičnim obzorjem, pojasnjujejo v Astronomskem društvu Orion. 

Najbolj zanimiva faza – popolni Lunin mrk – se bo začela ob 5.41. Vrhunec popolne faze bo nastopil ob 6.12, ko se bo Luna znašla najgloblje v Zemljini senci. Faza popolnega Luninega mrka se bo končala ob 6.44, ko bo Luna začela izstopati iz Zemljine sence v polsenco.

Po besedah Astronomskega društva Orion se bo faza delnega Luninega mrka končala ob 7.51, ko se bo vsa Luna ponovno znašla v Zemljini polsenci, vendar pa bo pri nas Luna pod matematično obzorje zašla že ob 7.43, za dejansko obzorje pa še nekoliko prej. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vajz (nepreverjen)

No, kaj posebej glij nede žerejla, bole brlejla....

goostt (nepreverjen)

Što de pi tak rano gor stano ka de to gledo ??

In reply to by Vajz (nepreverjen)

Bošku (nepreverjen)

Hehe to je znak da ide Bošku danas malo zunaj

roast (nepreverjen)

Največja gledanost v Sloveniji bo prav v Prekmurju, kjer se bo zbralo vsaj 80% prekmurcev in prekmurk, saj v ponedeljek itak noben ne gre v službo><

Starejše novice