Vremenski portal Accuweather.com v dolgoročni napovedi Evropi obljublja toplo vreme od Velike Britanije do Ukrajine. Pri nas predvsem mokro in nevihtno.

Visoke poletne temperature v večjem delu zahodne Evrope se bodo zavlekle tudi v jesen. Zaradi toplega in suhega vremena bodo Skandinavijo še naprej ogrožali požari, medtem ko se območju med Italijo in Grčijo obeta več padavin.

Neobičajno visoke temperature na zahodu

Na Britanskem otočju, v Franciji in Nemčiji bo nadpovprečno toplo predvidoma še vse do oktobra. V povprečju se bodo jesenske temperature na Otoku gibale celo 1-3 stopinje Celzija nad povprečjem.

Podobno, če ne še večje odstopanje, se nakazuje Franciji, Belgiji, Nizozemski in Nemčiji. Ohladitev in olajšanje po suši prihaja novembra s pogostejšim deževjem na zahodu celine.

In kako bo pri nas?

Medtem ko so v minulih tednih na območju Italije, Grčije in zahodnega Balkana ponekod vztrajno močila pogosta neurja, so drugod bili deležni dolgega in suhega poletja.

Vzorec se bo nadaljeval tudi v septembru, preden bo med oktobrom in novembrom naposled prevladalo mokro vreme.

Neurja bodo nad Italijo in naše kraje prinesla pogosta deževja. Nevarnost požarov bo tako zamenjala pretnja poplav in zemeljskih plazov, predvsem na območjih, kjer so v minulih letih pustošili gozdni požari. Možna bo tudi toča in močnejši vetrovi.

September bo sicer še nekoliko toplejši kot običajno, vendar pa nas zato oktobra in novembra čakajo toliko nižje, podpovprečne temperature.

Na severu suho, z nevarnostjo požarov

Skandinavijo čaka toplo in neobičajno suho vreme, kar bo še poslabšalo sušo. Čeprav se bodo temperature do oktobra in novembra nekoliko znižale, bodo padavine še vedno skromne in tudi snega ne bodo prejeli prav veliko.

Nevarnost gozdnih požarov tako ostaja visoka. Razmere pa bi lahko prizadele tudi pridelek in prinesle višje cene živil.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice