Privoščite si filmski maraton v družbi legendarnega filmskega šarmerja

Prejšnji teden je odjeknila novica, da se je v 91-letu poslovil Sean Connery, prvi in za mnoge najboljši filmski James Bond.

Škotski zvezdnik se je od aktivne filmske kariere poslovil 2003, za njim je bil razgibano življenje in bogat igralski opus. Pravzaprav je bil edini Bond, ki mu vloga ni zasenčila kariere da bi za vedno ostal v spominu po enem junaku, ki ga je odigral pred kamerami. Spodaj smo zbrali petnajst najpopularnejših in cenjenih filmov v katerih se je pojavil.   

Kako smo sestavili lestvico?

Ker je kvaliteta precej pristranska zadeva, smo se raje odločili za glas ljudstva in zbrali mnenja gledalcev ter kritiške stroke.

Ocene smo pobrali na dveh najpopularnejših spletnih straneh: IMDB, kjer filme ocenjujejo bralci z ocenami od 1 do 10, rezultat pa se prikazuje na decimalko natančno, in na Rotten Tomatoes, kjer pa v odstotkih zbirajo glas ljudstva in ocene kritikov.

Nato smo vse tri ocene sešteli kot absolutna števila, jih delili s tri in dobili povprečno oceno.

15. Borba nesmrtnikov

Highlander [1986]

🍿73 točk (RT: 69 odstotkov – 79 odstotkov, IMDB: 7,1)

režija: Russel Mulcahy

Redki nesmrtniki že stoletja bijejo bitko za skrivnostno nagrado, ki čaka zmagovalca. Mladi Škot (Christopher Lambert) zgoženo odkrije svoj dar, nakar ga pod okrilje vzame nesmrtni španski plemič (Sean Connery), da bi ga pripravil na dokončno bitko z glavnim zlobnežem.

14. Rdeči šotor

The Red Tent [1969]

🍿 74 točk (RT: 88 odstotkov – 66 odstotkov, IMDB: 7,0)

režija: Mikhail Kalatozov

Bivši poveljnik ladje se ozira po spodleteli ekspediciji na Antarktiko iz leta 1928. Občutek krivde zaradi umrlih kameradov se stopnjuje ob gledanju teve oddaje o misiji in spomini postajajo vse bolj živi.

13. Alcatraz

The Rock [1996]

🍿 75 točk (RT: 66 odstotkov – 85 odstotkov, IMDB: 7,4)

režija: Michael Bay

Kemik in obsojeni prevarant morata ustaviti ponorelega generala, ki iz kaznilnice na Alcatrazu grozi s kemičnim orožjem, ki ga namerava izpustiti na San Francisco. Za napeto akcijo skrbijo Sean Connery, Nicholas Cage in Ed Harris.

12. Forresterjevo razkritje

Finding Forrester [2000]

🍿 75 točk (RT: 74 odstotkov – 79 odstotkov, IMDB: 7,3)

režija: Gus Van Sant

Ekscentrični in samotarski pisatelj se spoprijatelji z mladim košarkarjem, ki v sebi nosi neodkriti talent za pisanje. Bolj se spoznavata, trdnejše je njuno prijateljstvo in na koncu mora mladenič izbrati svojo življensko pot – ob pomoči svojega mentorja.

11. Operacija Thunderball

Thunderball [1965]

🍿 76 točk (RT: 86 odstotkov – 73 odstotkov, IMDB: 7,0)

režija: Terence Young

Teroristična skupina SPECTRE ukrade dve jederski konici iz zagrozi svetu z apokaliptičnim razdejanjem. Anglija na Bahame pošlje svojega najboljšega tajnega agenta Jamesa Bonda, ki na eksotični lokaciji reši svet in osvoji srce ljubimke osrednjega zlikovca. Thunderball je glede na prejšnje Bondove avanture veliko bolj spročen in zabaven film.

10. Ime rože

The Name of the Rose [1986]

🍿 79 točk (RT: 74 odstotkov – 85 odstotkov, IMDB: 7,7)

režija: Jean-Jacques Annoud

V 14. stoletju frančiškanski duhovnik (Connery) in njegov učenec (Christian Slater) potujeta v odročno opatijo, ki jo pretresajo skrivnostne smrti menihov. Ime rože je posneto po razvpiti knjižni predlogi Umberta Eca in je detektivski thriller umeščen v srednji vek.

9. Razbojniki za vse čase

Time Bandits [1981]

🍿 79 točk - (RT: 90 odstotkov – 77 odstotkov, IMDB: 7,0)

režija: Terry Gilliam

Mladi fant se pridruži šestim palčkom in z njimi potuje skozi čas, da bi našel zaklad. Time Bandits je film za mlade, ki bo navdušil tudi starejše – predvsem ljubitelje Letečega cirkusa Monty Pythona, je ravno njihova ekipa »kriva« za tole nadrealistično komedijo: ob Seanu Conneryju se v glavni vlogi pojavlja John Cleese, Terry Gilliam je režiser, producent in soscenarist s še enim »montypythoncem« Michaelom Palinom.

8. Umor na Orient Expressu

Murder on Orient Express [1974]

🍿 81 točk (RT: 90 odstotkov – 79 odstotkov, IMDB: 7,3)

režija: Sidney Lumet

Detektiv Hercule Poirot je vpoklican, da razreši skrivnosti umor na vlaku, ki je obtičal v snežni ujmi. Knjižna uspešnica Agathe Christie je bila večkrat pretočena na filmski trak, a nikoli boljše kot leta 1974.

7. Dr. No

Dr. No [1962]

🍿 83 točk (RT: 95 odstotkov – 82 odstotkov, IMDB: 7,2)

režija: Terence Young

Vsaka legenda ima začetek in legenda o najbolj znanem filmskem tajnem agentu se je pravzaprav začela na Jamajki, kjer Bond sreča skrivnostno blondinko (Ursula Andress) v verjetno najbolj ikonični sceni, ki vključuje bikinke. Nato se skupaj lotita boja proti genialnemu znanstveniku, ki je odločen uničiti ameriški vesoljski program. Dr. No ima poseben status med bondofili, a tudi med ljubitelji filma: nikoli prej ni bil filmski junak ujet med toliko akcije in humorja v družbi lepega dekleta na eksotični lokaciji.

6. Nedotakljivi

The Untouchables [1987]

🍿 83 točk (RT: 82 odstotkov – 89 odstotkov, IMDB:7,9)

režija: Brian De Palma

Zvezni agent Eliot Ness (Kevin Costner) v času prohibicije zbere manjšo ekipo policistov, da bi mu pomagali ustaviti razvpitega gangsterja Ala Capona (Robert de Niro), ki z nasiljem in izjemno poslovno žilico postaja kralj ulic Chicaga. Čislani film je Conneryju prinesel prvega in edinega oskarja (in zlati globus) za stransko moško vlogo.

5. Lov na Rdeči oktober

The Hunt for Red October

🍿 84 točk  (RT: 89 odstotkov – 88 odstotkov, IMDB: 7,6)

režija: John McTiernan

Filmska adaptacija romana Toma Clancyja je napet thriller, ki se zvečine dogaja pod morsko gladino: sovjetski kapitan Marko Ramius (Connery) ne upošteva ukaza nadrejenih in novo podmornico Rdeči oktober usmeri proti ameriški obali. Plovilo se ponaša z novo tehnologijo zaradi katere je praktično nevidna na radarjih, a jo Američani slučajno odkrijejo in zapadejo v paniko, saj podmornica nosi jederske konice. V zgodbo se vplete agent CIA-e Jakc Ryna (Alec Baldwin), ki je prepričan, da ima Ramius druge načrte kot začetek nove svetovne vojne.

4. Iz Rusije z ljubeznijo

From Russia with Love [1963]

🍿 84 točk (RT: 95 odstotkov – 84 odstotkov, IMDB: 7,4)

režija: Terence Young

James Bond se na vrhuncu hladne vojne zaplete v spletke skrivnostne kriminalistične združbe SPECTRE, medtem ko se Sovjetska zveza na vse pritege – tudi z mičnimi agentkami do katerih ima Bond slabo imunost – pridobiti dešifrirni stroj, znan kot Lektor. Drugi film o agentu 007 je triler z veliko napete akcije.

3. Indiana Jones in zadnji križarski pohod

Indiana Jones and the Last Crusade [1989]

🍿 88 točk (RT: 88 odstotkov – 94 odstotkov, IMDB: 8,2)

režija: Steve Spielberg

V tretji avanturi najslavnejšega filmskega arheologa spoznamo njegovega očeta Henryja, ki nenadoma izgine med iskanjem svetega Grala. Začne se razburljiva avantura na kateri Jonesoma – kemija med Harrisonom Fordom in Conneryjem je odlična – pot prekrižajo načrti samega Adolfa Hitlerja. Tretji Indiana Jones ni samo postal meguspešnica v kinematografih, uspelo mu je skoraj nemogoče: (o)stati bok ob boku s prvima dvema filmoma, ki veljata za ena najuspešnejših in napopularnejših filmov 20. stoletja.

2. Goldfinger

Goldfinger [1964]

🍿 88 točk (RT: 99 odstotkov – 89 odstotkov, IMDB: 7,7)

režija: Guy Hamilton

Agent 007 se sooči z magnatom, ki načrtuje krajo zalog zlata v Fort Knoxu in posledično kolaps svetovnega gospodarstva. Ravno v Goldfingerju prvič slišimo ponarodelo »Martini. Pretresen, a ne zmešan« in kup tehnoloških (smrtonosnih) igrač, ki ga od takrat naprej spremljajo v vseh filmih. Plus, 'Bondovo dekle' se imenuje Pussy Galore. Bolj 'bondovsko' vse skupaj ne more biti.

1. Mož, ki je želel postati kralj

The Man Who Would Be King [1975]

🍿 89 točk (RT: 97 odstotkov – 91 odstotkov, IMDB: 7,8)

režija: John Huston

Nekdanja birtanska vojaka v Indiji se odločita ustoličiti za kralja v Kafiristanu, deželi, ki je belec ni obiskal od dnevov Aleksandra Velikega. Osrednja akterja, Connery in enako legendarni Michael Caine sta idealen tandem, vsekakor pa ima največ zaslug za vrhunski končni izdelek ravno režiser John Huston. Ta se je filma lotil kot priklona klasičnim režiserjem in hkrati posnel moderen film. Glavna junaka očitno nimata stika z realnostjo, a se z njima gledalec zlahka indetificira. Enostavna in pogosto komično satirična zgodba tako ostaja lahkotna in se hkrati po drugi strani razume kot pronicljiv političen komentar.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice