Različne vrste javnega prevoza bomo po novem lahko koristili z enotno vozovnico.

Slovenija po novem uvaja enotno kartico za javni promet. Z njo bodo lahko uporabniki brez potrebe po kupovanju posamičnih vozovnic nemoteno uporabljali različne vrste javnega prevoza. Enotna vozovnica pomeni moderen, učinkovit in uporabnikom prijazen sistem uporabe javnega prevoza. Prvi bodo sistem lahko preizkusili dijaki in študenti; za prve začnejo vozovnice veljati 1. 9. 2016, za druge pa 1. 10 .2016.

Potnikom prijazen sistem in spodbujanje uporabe javnega prometa

Potnik lahko po novem z eno kartico na izbrani relaciji po želji uporablja različne načine javnega prevoza. Vozovnico lahko kupi na prodajnem mestu poljubnega prevoznika, ob začetku uporabe pa jo validira na validacijski napravi na avtobusu ali pri sprevodniku na vlaku.

Javni promet s tem postaja privlačnejša alternativa avtomobilskemu prevozu, kar povečuje število uporabnikov in zmanjšuje onesnaženost okolja ter promet v mestih. Med prednostmi novega sistema gre izpostaviti tudi možnost, da ima uporabnik na eni kartici več vozovnic hkrati, so zapisali na Ministrstvu za infrastrukturo.

Prvi pridejo na vrsto dijaki in študenti

V prvi fazi bo uvedena subvencionirana vozovnica za dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih.

»Gre za najštevilčnejšo skupino uporabnikov javnega prevoza, zato smo se odločili, da storitev enotne vozovnice najprej ponudimo njim,« je povedala mag. Suzana Habjanič iz službe za trajnostno mobilnost in prometno politko na Ministrstvu za infrastrukturo.

Prodaja vozovnic za dijake se začne 29. 8. 2016, novo subvencionirano vozovnico pa bo mogoče kupiti po istih cenah kot lani. Celoten seznam prodajnih mest je na voljo na spletnem mestu www.ijpp.si.

Po novem (skoraj) vse preko spleta

Potniki bodo odslej lahko načrtovali prevoz preko informacijskega portala. Poleg možnosti načrtovanja prevoza so na njem dosegljive tudi informacije o uporabi sistema, prodajnih mestih vozovnic, dostop do spletnih obrazcev in informacije za potnike. Velika prednost je tudi e-vloga, od 24. 8. 2016 naprej dosegljiva na portalu, ki dijakom in študentom na prodajnem mestu prevoznika pohitri postopek pridobitve subvencionirane vozovnice.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice