Vlada v osnutku zakona predlaga, da je minimalni varovani znesek, na katerega izvršba ni mogoča, 604,35 evra.

Ministrstvo za pravosodje je pripravilo osnutek novele zakona o izvršbi in zavarovanju, ki med drugim onemogoča izvršbo na neto minimalno plačo.

Ministrstvo za pravosodje je pripravilo osnutek novele zakona o izvršbi in zavarovanju, ki med drugim onemogoča izvršbo na neto minimalno plačo. Kot je razvidno iz osnutka, predlagane spremembe na področju izvršb predvidevajo odpravo pomanjkljivosti veljavne ureditve oziroma uresničitev ustavnega načela socialne države.

Iz ustave namreč izhaja, da izvršba na plačo in druge prejemke dolžnika ne sme prizadeti toliko, da bi bil ogrožen njegov eksistenčni minimum, saj bi bili s tem ogrožena njegova socialna varnost, dostojanstvo in tudi svoboda.

Vlada s tem izpolnjuje zavezo iz socialnega sporazuma; da znesek, ki v primeru izvršbe ostane dolžniku, ne sme biti nižji od neto minimalne plače, letos postavljene pri 604,35 evra.

Omejitev tudi na veteranske dodatke

Ministrstvo za pravosodje načrtuje tudi omejitev izvršb na veteranski dodatek. Vanj naj bi bilo mogoče poseči le v primeru izvršbe za izterjavo zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal. Prav tako je v osnutku novele določeno, da se iz izvršb izvzamejo enkratni prejemki ob namestitvi otroka v rejniško družino.

Tagi

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
anaaaaa (nepreverjen)

No s tem bodo lopovi še bolj lahko nategovali ljudi okrog. če je nekdo dolžan naj poravna svoj dolg in se zaveda posledic. Katastrofa ta vlada :(

Gost (nepreverjen)

Koga ščiti država? Lopove in tajkune, ki jim polnijo korita?

Kremenčkovi

Sploh se ne fre zato ,da jim ne bodo smeli vzeti, ampak zato ,da bodo z tem lahko vzeli več. Na dohodek se ne bodo vsedali ,da bodo lahko plenili avte in nepremičnine

monna (nepreverjen)

Zanimivo. No potem naj uvedejo še mehanizme, da tisti z minimalno plačo ne bodo nategovali drugih (beri: ne vsi). Ampak dosti takih nategne marsikatero firmo, ki potem posledično zaradi mase takšnih ... propade... Nategnemo, izkoristimo, ne plačamo in se nam füčka... Kruta realnost... Saj firma bo hitro na rdeči listi FURS-a in v izvršbah. Njih razlogi ne zanimajo ...

Starejše novice