Profesor izgubil nadzor in se fizično lotil težavnih učencev, ki ju ni mogel umiriti.

V srednji tehniški šoli v Čakovcu je minuli torek prišlo do fizičnega obračuna profesorja s 16-letnima učencema. Kot so povedali učenci, ki so bili priča incidentu, je profesor skušal iz učilnice odstraniti dijaka, ki sta s klepetom motila pouk, nato pa je prišlo do nasilja.

Hrvaški Index poroča, da naj bi profesor enega od učencev pretepel pred razredom, drugega pa odvlekel v svoj kabinet. Tam je po pripovedovanju učencev padlo nekaj udarcev, slišati pa je menda bilo tudi vpitje, žaljivke in grožnje. 

Učenca sta klepetala in profesor ju je izločil iz pouka, je za hrvaški Index povedal eden od njunih sošolcev. Prvega je po njegovih besedah pograbil za vrat in ga najprej udaril z roko, nato pa še brcnil. Drugega naj bi na hodniku odpeljal v svoj kabinet, kjer ga je predvidoma sunil v mizo ter ga nekajkrat udaril. Učenci naj bi napad nato prijavili policiji.

Brez opore v šolskem sistemu?

Franjo Dragičević, ki ga od upokojitve loči le leto dni, se medtem brani, da mu preprosto ni preostalo drugega. Kot opozarja, sistem ne ščiti profesorjev. Fizično je menda ukrepal v skrajni sili, saj ni videl druge rešitve in znova bi storil enako, pravi.

Ob tem je dodal, da učencev ni pretepel, temveč ju je zgolj odrinil z nogo. Ko je učenec pljunil na učiteljevo mizo, je bil primoran ukrepati, pravi.

Še jeseni naj bi razred, ki v šoli sicer slovi kot problematičen, skušal umiriti s pogovorom in drugimi pedagoškimi prijemi, a je tokrat izgubil nadzor, potem ko ga je zadela kreda. 

Je šlo res za obupan izbruh iz občutka nemoči ali zgolj za priročen izgovor?

Učitelji in njihova avtoriteta

Dogodek je hrvaško javnost razburkal ravno v času, ko se tudi v Sloveniji odpira razgreta razprava o pristojnostih strokovnega osebja v izobraževalnih ustanovah in vzvodih, ki so jim sploh na voljo pri discipliniranju otrok.

Tema je postala še posebej aktualna z začetkom sojenja Dušanu Mercu. Zdaj že upokojeni ravnatelj Osnovne šole Prule je pred petimi leti zavaroval učenki, ki sta domnevno bili tarča spolnega nadlegovanja s strani sošolcev. 

Učencema, ki naj bi dekleti nadlegovala po športnem dnevu na kopališču, je ob izteku šolskega leta prepovedal vstop v šolo, da bi tako preprečil ponovni stik z žrtvama. Po Merčevih besedah sta učenca s tem bila prikrajšana le za udeležbo na zaključnem izletu in podelitvi spričeval. Razred in osnovno šolo sta torej končala in prejela spričevali.

Toda po mnenju inšpektorja inšpektorata za šolstvo ravnatelj s tovrstno prepovedjo ni ravnal po predpisih, devetošolcema naj bi kršil ustavno pravico do izobraževanja. 

Medtem ko je svet šole njegovo zahtevo po ravnateljevi razrešitvi zavrnil, se je tožilstvo z njegovimi ugotovitvami strinjalo in Merca tudi ovadilo.

Sicer pa spomnimo, da so razprave o vzgoji in obvladovanju nasilja med mladimi v minulih tednih obudili tudi krvavi obračuni med mladoletniki v več slovenskih mestih, med drugim tudi v središču Murske Sobote.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
? (nepreverjen)

Čisto enostavno!
Tudi v SLO se bo morala zgoditi Francija! Naravni zakoni obstajajo od nekdaj in brez njih ne bo prihodnosti! Vsi tisti ki ste za permisivno vzgojo si zapomnite, bolela vas bo glava in to doma!!! Poglejte kako funkcionira narava.

ge 5 (nepreverjen)

namlatiti bi ga trbelo, nej ka se toj deci samo potuho davle skouz, pa se jih zagovarja

sprga (nepreverjen)

Pankrti razvajeni do konca. Same pravice, dolznosti pa nobenih. Ljube mamice in ockoti, ko vam bodo priceli rezati kvinte (navoje), boste spoznali "kvaliteto" vase vzgoje in sistema, ki ga je uzakonila.

Mura je večna (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Eni ste rejsan majstri. Ka štejč sta napravila jiva nema učitel pravico fizično napadnoti. Edijno či bi se učitel brano, po napijsanon je nej bilou nika strašnoga.

čarni vrag (nepreverjen)

Ti očitno odobravaš, da se lahko v razredu govori, meče kreda v učitelja in podobno. Učenci učitelja lahko tudi fizično napadejo, pa nikomur nič. Potem ti in tebi podobni ne spadate v šolo, ampak v štalo.

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

šloula (nepreverjen)

še premalo ga je, še premalo!
Takšna vzgoja, kak je gnes, nikan ne vodi, zapomnite si!

Starejše novice