Zakaj bi plačevali za umetne preparate in se spraševali o varnosti kemikalij, ko pa nam rešitev ponuja narava? Presenečeni boste, koliko naravnih sredstev in rastlin pravzaprav odganja komarje.

Povsem lagodne poletne noči le niso, saj nam ob vročini spanec pogosto kratijo srbeči piki insektov. Kot smo poročali, so komarji pri nas letos številčnejši kot običajno, saj so jim mila zima, obilna deževja in visoke temperature zagotovili idealne pogoje za razplod.

K sreči se še ne srečujemo z invazijo, kakršni so priča sosedi na Hrvaškem, kjer je stanje ponekod primerjajo z naravno katastrofo, a so krvoločni insekti kljub temu v nadlego. V Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so tako pred kratkim ponudili nekaj koristnih nasvetov in preventivnih ukrepov za zmanjšanje števila komarjev in pikov:

•    Odstranjujmo stoječo vodo iz svojega okolja in s tem zmanjšujmo možnosti za razmnoževanje komarjev.
•    Nosimo svetla oblačila in z njimi pokrijmo čim večji del telesa.
•    Uporabljajmo sredstva za zaščito proti komarjem in pri tem dosledno upoštevajmo navodila proizvajalca. 
•    Izogibajmo se zadrževanju na prostem, ko je aktivnost komarjev največja.
•    Preprečujmo vstop komarjev v notranje prostore z uporabo mrež proti komarjem (komarnikov).

Tudi brez smradu gre – naravni repelenti so lahko povsem prijetnega vonja

Morda najkoristnejše napotke pa najdemo pri naših babicah in dedkih. Veliko je pravzaprav povsem naravnih pripravkov proti komarjem, ki sploh niso tako zapleteni ali neprijetni, kot bi morda pričakovali. Kdo bi si recimo mislil, da nadležne krvosese odganjajo tudi vonjave, ki so ljudem precej ljube?

Ponujamo vam nekaj naravnih alternativ umetnim repelentom:

•    Z vžigalnikom posmodite kavne usedline. Vam je po popoldanski kavi ostalo nekaj usedlin? Zlijte oziroma stresite jih v manjšo skledo in pustite, da se posušijo. Nato to postavite na kraj, kjer se komarji radi zadržujejo, in kavne usedline osmodite z vžigalnikom.

•    Izdelajte lastno razpršilo z eteričnimi olji. Uporabite olja sivke, mete in timijana ter pripravite zvarek, ki bo odganjal mrčes in obenem skrbel za prijeten vonj v vašem domu. 

•    Čudežno učinkuje tudi mehčalec v obliki suhih lističev oziroma robčki za sušilni stroj. Vsebujejo namreč linalol, ki je za nekatere vrste žuželk celo strupen. Da bo res zaleglo, listek podrgnite po rokah in drugih izpostavljenih delih telesa.

•   V stanovanju si omislite rastline, ki odganjajo komarje. Zanesete se lahko predvsem na baziliko, meliso, mačjo meto, pelargonijo, poprovo meto, rožmarin, sivko in žajbelj ter njihove omamne dišave.

•    Kuhan česen. Ja, resno; preprosto olupite in zmeljite nekaj strokov česna, jih položite v posodo, vanjo nalijte vodo in jo zavrite. Kuhajte približno 20 minut. Česnovo vodo jedkega vonja nato zlijte v stekleničko z razpršilom in popršite po krajih, ki jih oblegajo komarji. Je pa seveda možno, da vam bo vonj prav tako zoprn kot mrčesu.

•    Problematične točke lahko popršite tudi z jabolčnim kisom. Za dodaten učinek dodajte še izvleček nepozebnika (hamamelisa) ali citronele. 

•    Kadila. Komarje odvrača tudi dim, predvsem če ga spremlja močan vonj. Še posebej učinkovita so kadila s sestavinami, kot so citronela, evkalipt in klinčki.

•    Predvsem zunaj, med druženjem ob ognju, pa bo v pomoč, če na gorišče položite polena enoigličnega bora. Les tako imenovanega pinjona namreč proizvaja izjemno aromatičen dim.

Vir: buzzfeed.com (Tom Vellner)

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

SOBOTAINFO čestitke za članek, ki je koristen in pragmatičen. Hvala za info.

Pax (nepreverjen)

Še lepše (bolj pošteno) pa bi bilo, če bi navedli vir, od kod so članek prepisali (ukradli)!

In reply to by tuncika

Orbitrek (nepreverjen)

Eni delodajalci bodo rabili tudi vse naravne pogoje za razplod človeške populacije..
Ker upam da Trump ne bo zasral vojne z bližnjim vzhodom ter s tem naval prebežnikov..
Le kaj bodo 'ubogi'delodajalci brez delovne sile..

administrator (nepreverjen)

meni pa prav paše če me kateri piči

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Vode nikakor ne odstranjujte iz okolja, saj v vročih mesecih prihajajo k nam tudi druge živali, denimo ježi.

Horgoš (nepreverjen)

Kakšne nasvete pa lahko pričakuješ od salonskih strokovnjakov NIJZ-a? Ljudje , ki mislijo, da je teren tisto kar vidijo z okna svoje pisarne!!!

Starejše novice