Po mednarodnem dnevu žensk bodo na današnji dan mučencev, lahko na svoj račun prišli še moški.

Današnji dan so si kot mednarodni dan moških izbrali kot šaljivo protiutež 8. marcu. Dan mučencev ima korenine v krščanskem izročilu.

Po tradiciji moški na dan mučenikov v dar prejmejo suhe slive, trnje in klobaso kot simboličen opomin, da se mučeništvo v njihovem življenju še vedno dogaja, pa tudi kot znak partneričine pozornosti.

Pravzaprav gre za dogodek, ko se je leta 320 štirideset vojakov elitne legije uprlo ukazu, da se odpovejo krščanstvu. Šlo je napreč za spor med cesarjem Licinijem in Konstantinom I. Velikim. Licinij je tako izdal odlok, da se morajo vojaki na njegovem območju krščanstvu odreči ali pa bodo kaznovani s smrtjo.

Štirideset uporniškim vojakom so odvzeli oblačila in jih 9. marca v bližini mesta Sebaste, ki ga danes poznamo pod imenom Sivas (Turčija), odpeljali do zmrznjenega ribnika in jih vrgli vanj. Kljub uporu naj bi jim Licinij ponudil možnost spreobrnitve in jim je ob ribnik namestil kopel z vročo vodo.

Tako si je premislil en od vojakov, ki je vanj skočil, a zaradi prevelike temperaturne spremembe oziroma kapi umrl. Vendar pa je zaradi sočutja slekel svoja oblačila eden od stražarjev, skočil v ribnik in ohranil število štirideset. Naslednji dan je sodnik ukazal polomiti še roke in noge mučenikov ter jih sežgati na grmadi, njihov pepel pa raztresti.

Moških manj kot žensk

Po statističnih podatkih je v začetku leta 2018 živelo v Sloveniji 2.066.800 prebivalcev, od tega je bilo moških 49,7 odstotka. V Sloveniji moški številčno prevladujejo v koroški, savinjski, posavski, primorsko-notranjski, goriški regiji in v jugovzhodni Sloveniji.

Najpogostejše moško ime v Sloveniji je Franc, medtem ko med mladimi prednjači ime Luka. Povprečni moški v Sloveniji so bili v letu 2017 visoki 178 centimetrov, težki pa 85 kilogramov.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
KebabsiMS (nepreverjen)

Kelko ženk je svojin moškin kaj kujpilo za te den? Samo pričakuvlete, ka se van kupuvlejo darila za valentinovo, 8. marec,...

KebabsiMS (nepreverjen)

Kelko žensk je svojin moškin kaj kujpilo za te den? Samo pričakuvlete, ka se van kupuvlejo darila za valentinovo, 8. marec,...

Hoot (nepreverjen)

Živeli moški

administrator (nepreverjen)

jaz grem danes na lov
bom eno babo položil
ker že par let nisem nobene
tak za mojo dušo
jebeš babe

Starejše novice