V Sloveniji danes obeležujemo materinski dan. Praznik je v Evropo prišel iz ZDA, in sicer po drugi svetovni vojni. V Sloveniji se je dokončno uveljavil po osamosvojitvi.

Med Slovenkami je vse več mater, a imajo te vse manj otrok, v povprečju pa se za materinstvo odločajo vse starejše. Znotraj EU je Slovenija med vodilnimi državami po delovni aktivnosti mater, so zapisali pri STA.

Po podatkih statističnega urada je v Sloveniji leta 2017 rodilo 19.882 žensk, od tega 9268 prvič. Skupaj se je rodilo 20.241 otrok, kar je 1,62 otroka na žensko v rodni dobi. S tem se Slovenija uvršča le malo nad povprečje EU, kjer je stopnja rodnosti 1,59 otroka na žensko v rodni dobi.

Povprečna starost žensk, ki so v letu 2017 rodile v Sloveniji, je bila 30,9 leta, starost žensk, ki so rodile prvič, pa 29,4 leta. Povprečna starost mater je bila ob koncu 19. stoletja 32 let, nato se je zniževala in najnižjo vrednost dosegla ob koncu 70 let prejšnjega stoletja, vse od takrat pa narašča. Podobno je tudi s starostjo žensk ob rojstvu prvega otroka.

Slovenija je bila po podatkih Eurostata glede na delež zaposlenih mater v vrhu med članicami Evropske unije. Stopnja delovne aktivnosti mater, starih med 25 in 54 let, z enim otrokom, je v Sloveniji znašala 84 odstotkov, z dvema otrokoma 88 odstotkov, s tremi ali več otroki pa nekaj več kot 80 odstotkov, s čimer se Slovenija uvršča med prve tri države članice EU po zaposlenosti mater in precej nad povprečje EU.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Dan mater je vsak dan v letu (saj rojstvo in materinstvo nista enkratni dogodek). Več takih in drugačnih lepih dni za matere in otroke.. .čestitke...….. k najlepšemu dnevu.
Mlade Prekmurke in Prekmurce pa vabim, da pripeljejo "štrke" nazaj v pokrajino, saj komaj čakam ka idem kam na "trosenje slame okoli kuče".

Starejše novice