Danes obeležujemo svetovni dan enega najljubših hišnih ljubljenčkov.

Po svetu živi več milijonov mačk 58 različnih pasem. Medtem ko v Sloveniji točnih podatkov o številu teh priljubljenih hišnih ljubljenčkov ni, pa je znano, da se zavetišča zaradi velikega števila zapuščenih mačk trenutno srečujejo s prenapolnjenimi prostori.

Ker delujejo čez meje zmogljivosti, so tako primorana veliko prošenj za sprejem brezdomnih mačk tudi zavrniti oziroma uvajati omejitve sprejema mačk. Ponekod po pisanju STA poškodovane in bolne mačke še vedno sprejemajo, a jih po zagotovljeni veterinarski oskrbi nato vrnejo v okolje, kjer so bile najdene. Predvsem veliko pa je mačjih mladičev.

Najdenih živali z dopusta ne prinašajte domov!

V primeru, da naletite na zapuščeno mačko, je najbolje, da se obrnete na pristojno zavetišče občine, kjer ste jo našli, tam pa vam bodo podali potrebna navodila in nasvete oziroma nudili veterinarsko oskrbo.

Za živali lahko v primeru zapolnjenih zavetišč poskrbite tudi sami, tako da jim denimo ponudite hrano oziroma pripravke proti parazitom, vsekakor pa je smiseln vsaj obisk pri veterinarju in obveščanje zavetišča. 

Sicer pa v poletnem času še posebej velja opozorilo, da z dopusta v tujini v Slovenijo nikar ne prinašajte najdenih živali. Pred tem je namreč treba temeljito preveriti lastništvo živali in za prečkanje meje urediti potrebne zadeve. Najbolje je za štirinožce poskrbeti tam, kje so bili najdeni ob podpori lokalnih organizacij.

V Sloveniji je tudi precej prostoživečih mačk, ki jih uvrščamo v posebno kategorijo zapuščenih živali, saj večinoma znajo poskrbeti same zase. Je pa pri prostoživečih mačkah treba zagotoviti predvsem sterilizacijo in kastracijo, da zajezimo precej hitro razmnoževanje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice