Britanska policija je sporočila, da so danes po sedmih letih bivanja na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu aretirali ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea. Pred tem je ekvadorska vlada 47-letnemu Assangeu odvzela azil.

Avstralec je na ekvadorskem veleposlaništvu bival od leta 2012 in se s tem predvsem v strahu pred izročitvijo ZDA izogibal aretaciji. Britanska policija ga je prijela, potem ko mu je Quito odvzel diplomatski azil, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Večkrat kršil mednarodne konvencije

Kot je pojasnil ekvadorski predsednik Lenin Moreno, so Assangeu azil odvzeli, ker je večkrat kršil mednarodne konvencije, poroča britanski BBC.

Pri Wikilaksu so se takoj odzvali na dogajanje in poudarili, da je ekvadorsko veleposlaništvo povabilo britansko policijo v svoje prostore ter da je bil odvzem azila Assangeu nezakonit in v nasprotju z mednarodnim pravom.

Na Scotland Yardu so pojasnili, da so Assangea aretirali na podlagi naloga iz junija 2012, ki ga je izdalo londonsko sodišče, ker se tedaj ni udeležil tam predvidenega zaslišanja. Assange je zdaj v policijskem pridržanju na eni izmed londonskih policijskih postaj, takoj ko bo mogoče, pa ga bodo privedli pred pristojno westminstrsko sodišče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Grozi mu predaja ZDA

Da bi lahko Assangea kmalu izgnali z ekvadorskega veleposlaništva, je Wikileaks sporočil že minuli petek. Ob tem je navedel, da bi lahko Quito kot izgovor za izgon Assangea uporabil škandal okoli dokumentov INA, glede aretacije pa naj bi bil že dogovorjen z Londonom.

Dokumenti INA, ki jih je prejel ekvadorski poslanec in so bili objavljeni februarja, domnevno razkrivajo pranje denarja in primere korupcije, povezane z investicijskim podjetjem INA v davčni oazi, ki ga je ustanovil brat ekvadorskega predsednika Morena.

Assangeu, ki je odgovoren za objavo zaupnih depeš ameriških diplomatov leta 2010, grozi predaja ZDA, kjer bi se moral soočiti z več obtožbami, morda tudi obtožbo veleizdaje.

Pred sedmimi leti se je na ekvadorsko veleposlaništvo sicer zatekel v izogib izročitvi na Švedsko, kjer so ga obtožili posilstva. Te obtožbe so lani umaknili. V ozadju je bil ves čas strah pred izročitvijo ZDA.

Assange  je bil vsako leto od 2010 dalje nominiran za nobelovo nagrado.

Sicer pa je Wikileaks med drugim razkril, da je NSA prisluškovala številnim svetovnim voditeljem kot so Ban Ki Moon, Merkel, Berlusconi, Sarkozy ... Razkrili so tudi domnevni hekerski program Cie in več tisoč dokumetov o vohunjenju Cie.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
feri11 (nepreverjen)

Daleč smo prišli..... Z jenkijevsko razlago besede DEMOKRACIJA! Do zaj en Guantanamo, v bodočnosti zgleda ka v saki NATO hlapčevski državi, tudi v slovenistani po eden..... Žalostno!!!!!!

Inikos (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Bravo!
Na stolec z njin..

VRANA (nepreverjen)

Na stolec za Nobelovo nagrado??

In reply to by Inikos (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Ce bi Wikileaks objavil dokumente sev. Koreje bi dobil Assange nobelovo nagrado!
Ker pa je objavil dokumente najvecje teroristicne drzave, amerike pa ga zdaj caka zapor. PRASCI AMERIKANCI!

ropotalo (nepreverjen)

Če izdaš resnico te preganjajo in zaprejo . Znamo pa ,da se ZDA delajo svetevno policijo

Je Suis Assange (nepreverjen)

Žrtvoval se je za to, da smo spregledali ali vsaj dobili možnost, da spregledamo. Za nas je sedem let trpel v osami in zdaj, le nekaj dni pred veliko nočjo, bil aretiran. Kako ironično. Slava mu.

miicika (nepreverjen)

elita ga je pospravila .. junak malega človeka HEROJ....

Starejše novice