Konec septembra se je v Lyonu odvijala čezmejna konferenca na temo termalnega turizma, katere del je bil tudi projekt Healps 2, ki se izvaja na programu Alpine Space.

Prvi del konference je bil posvečen predstavitvi in izmenjavi dobrih praks. Te sta med drugimi predstavila tudi podpredsednik turistične organizacije regije Auvergne-Rona-Alpe in direktor turističnega odbora regije Auvergne-Rona-Alpe.

Regija Auvergne-Rona-Alpe, v kateri se je odvijala konferenca, je tretja termalna regija v Franciji s kar 24 termalnimi mesti, ki ustvarijo preko 20.000 delovnih mest in 2,5 milijona.

Teh 24 termalnih mest si med sabo ne konkurira, ampak se med seboj povezujejo preko termalnih združenj in zvez na različnih nivojih. Vzpostavili so strateške okvire za prihodnost, s pomočjo regionalnih in državnih sredstev pa vlagajo v infrastrukturo ter promocijo vseh 24 termalnih krajev v regiji.

Drugi dan konference je bil posvečen pomenu termalnih zdravilišč v povezavi z zdravljenjem različnih bolezni. Dotaknili so se tudi možnih usmeritev v prihodnje ter aplikacije dobrih praks in znanj v druge termalne kraje na območju Alpskega prostora.

Kot glavna prednost Alpske regije je bila izpostavljena možnost kombinacije obiska termalnih mest z aktivnostmi na prostem. Številne mednarodne študije so pokazale, da izpostavljenost naravi, predvsem pa naravi v nižjih ali višjih gorah, predstavlja prednosti za zdravje in dobro počutje. Vpliva namreč na:

  • zmanjšan stres,
  • izboljšano delovanje srca,
  • hujšanje,
  • izboljšanje imunskega sistema,
  • izboljšano trajanje in kakovost življenja.

Konferenca v Franciji je bila prva izmed štirih, ki so jo organizirali v sklopu projekta Healps 2. Prihodnje leto bo konferenca v podobnih okvirih potekala v Sloveniji. Več o projektnih aktivnostih lahko izveste na projektnem Facebook profilu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice