Vir: Avstrijska narodna knjižnica
Slepi, slabovidni in dislektiki si lahko v avstrijski narodni knjižnici brezplačno izposodijo posebna očala, s katerimi berejo knjige. Očala prebrano pretvorijo v zvok in predvajajo po majhnem vgrajenem zvočniku.

Pametna očala OrCam MyEye 2.0 s fotoaparatom prepoznajo besedilo na vseh površinah in ga preko majhnega zvočnika preberejo na glas.

Pri tem lahko vsak uporabnik prilagodi glasnost in hitrost branja. Naprava v knjigah prepoznava tudi obraze s slik.

Očala so slepim, slabovidnim in dislektikom na voljo brezplačno v posebnem prostoru knjižnice, kjer glasno prebiranje knjig ne moti ostalih obiskovalcev.

Preprosto za uporabo

Bralni pripomoček je povsem preprost za uporabo. Ko bralec s prstom pokaže na besedilo v knjigi ali reviji in vključi napravo, začne glas preko zvočnika predvajati nemško, angleško ali francosko besedilo.

Pri uporabi naprave so slepim in slabovidnim vedno v pomoč tudi zaposleni knjižnice. Pametna očala bodo v Dunajski narodni knjižnici preizkušali šest mesecev, po testnem obdobju in evalvaciji pa jih bo izraelsko podjetje OrCam knjižnici podarilo.

Specializacija na osnovi umetne inteligence

Visokotehnološko podjetje OrCam je specializirano za naprave na osnovi umetne inteligence, ki pomagajo slepim in slabovidnim. Podjetje si že dolgo prizadeva za izboljšanje dostopnosti in podporo tej skupini ljudi po vsem svetu.

Tako so denimo septembra 2020 začeli sodelovati z nogometnim zvezdnikom Lionelom Messijem, da bi ozaveščali družbo o izzivih, s katerimi se ljudje z okvarami vida srečujejo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice