Koncesionar avtocest v hrvaški Istri, družba Bina-Istra, je s 1. januarjem zvišal cestnine na posameznih odsekih avtoceste, ki je bolj znana kot istrski ipsilon.

Po pojasnilih Bine-Istra so se za to odločili zaradi uskladitve z letno inflacijo in zagotavljanja finančne stabilnosti v času investicijskega cikla.

Podražitve zaradi investicij

Kot so poudarili v koncesionarju, gre za "manjše korekcije", cestnine na posameznih odsekih so se zvišale za kuno ali dve. Medtem za prvi razred vozil niso zvišali cen za predor Učka niti za večino krajših odsekov.

Vozniki morajo tako po novem za vožnjo od Umaga do Pulja odšteti 46 kun, kar je nekaj več kot šest evrov, med predorom Učka in Puljem pa 57 kun ali skoraj osem evrov. Od Umaga do predora Učka je cestnina 71 kun, kar je nekaj manj kot 10 evrov.

Direktor Bine-Istra Christian Santaleza je za hrvaške medije pojasnil, da je novoletna podražitev predvsem posledica začetka velikega investicijskega cikla. Zvišanje prihodkov od cestnin je predpogoj za vlaganja in dokončno izgradnjo avtoceste, ki vključuje drugo cev predora Učka in avtocesto do Matuljev pri Opatiji, je izjavo Santaleza v petek povzel puljski časnik Glas Istre.

Se obetajo še "prave" podražitve?

Podjetje Bina-Istra, v katerem je večinski lastnik francoska družba Bouygues, skrbi za 141 kilometrov avtocest in hitrih cest, piše STA. Če ne bo dodatnih podaljšanj koncesije, bodo po letu 2032 brez nadomestil prepustili celotni istrski ipsilon v upravljanje hrvaški državi.

Bina-Istra je po poročanju lokalnega novičarskega portala istrain.hr v zadnjih petih letih sistematično podražila cestnine tudi do 20 odstotkov. Ocenjujejo, da je po letošnji "simbolični" podražitvi mogoče pričakovati tudi "pravo" podražitev.

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
xxxxx123456 (nepreverjen)

Poleti do palik trume prekmurcov drle na hrvaško obalo in do s ponoson plačevale nenormalne cestnine, po domačih forumaj pa do se malo nej razpočili s komentarami kak so naše vinete predrage.

Mura je večna (nepreverjen)

Majo praf trg deluje na načelu ponudba, povpraševanje. Nikomi je nej mus iti v Hrvaško na morje, ge itak ne odin na Hrvaško ka mi je bedna.

Gost Gost (nepreverjen)

V poletni sezoni itak ne smiš na ipsilon, ker se na "naplatnih kučicah" na AC napravi zamašek in hitreje in ceneje prideš na cilj po navadni cesti.

sijo1972 (nepreverjen)

Kot prvo nekateri komentatorji preberite, da je koncesionar francoska firma, kot drugo pa bo tako ali tako celotna Evropa morala imeti vinjetni sistem in tako bodo tudi morali imeti hrčeki.

Landini

Ni nujno. V EU se vedno bolj govori o izračunu cestnine na prevoženi km.

In reply to by sijo1972 (nepreverjen)

Balkan (nepreverjen)

Ma koja hrvaška!!!!J.....m ge njihovo morje!

Balkan (nepreverjen)

Ka drugje nega morja ali ka?Drujgo ne čuješ samo tou hrvaško!!!

febo (nepreverjen)

Boli me ,če dvignejo za 20 € tja ne hodim in ne bol šel .Res pa je,da ti ,ki hodijo dol ne morejo prehvaliti kako je vse super in ok .Ni čuda vijno kupujejo v Eurospino 5 l po 4,99 € salame vakumske tudi iz špina po tem pa na fc objavljajo kako so ga vsako noč vužigali in pilij do jutra in malo potrošili . Končno pa to je značilno za Slovence,ki rinejo v hrčekom

Balkan (nepreverjen)

Točno tak.Šteri somari do šli ta naj samo idejo te do njin pa autoje škrabali pa gumije preluknjali.Svinjske souside mamo pa te bi ta šli??? Ma kaki!!!Nikoli pa lejko majo vse šenki.

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem što vas krmi s tem sovraštvom. Na Hrvaškem je kar OK.

Balkan (nepreverjen)

Či so že naši “sousidi”te naj so prijazni pa človeški nej pa tak nesramni.Lejko so radi ka njin tan naši pejneze njavlejo ka naši tak drugan ne vejo na morje kak na hrvaško.Glede te mržnje med nami pa je kriva politika od leta 1991.Samo pač nas oni še gnes den nemrejo.Za mene so moji sousidi SRBI!!!Ta odi za božič,novo leto pa poleti pa bar man občutek ka san kak doma pa med prijaznimi in dobrosrčnimi lidmi ka lejko pravin kapo dol. Kama koli prideš tista njihova gostoljubnost prijaznost...Nemren opisati.Narod na mesti no!!

someone1 (nepreverjen)

Ge letos iden pa v Romunijo. Kumaj čakan poletje. Kakšna Hrvaška? Romunija je zakon.

helmut (nepreverjen)

tvoj avto je baje že tam :D

In reply to by someone1 (nepreverjen)

Balkan (nepreverjen)

Ma ja tou je tou.Vsaki de šou ge je dober narod ka se znajo do strank obnašati nej pa tisti grdi pogledi ka te vse mine!!Vsaki ma pač svoje kraje kama rad odi.

Balkan (nepreverjen)

Bila san že v več krajih samo pač za mene so Srbi zakon.Tan man rodbino,pa kolege ka gda priden ta me malo na rokaj ne nosijo.Ges pravzapraf odin ta že od malih nog ka mi je dedek pokojni bil Srb in pač še gnesden odimo ta.Tak ka za mene so oni narod na mesti pa gotovo.Tan nas skoraj po rokaj nosijo.Man dosta rodbine v Sloveniji ali jih ne spoštujen sploj tak kak rodbino v Srbiji.So velka razlika!

čarni vrag (nepreverjen)

No in kaj zdaj. So zato Hrvatje slabi, če so Srbi dobri.

In reply to by Balkan (nepreverjen)

Balkan (nepreverjen)

Ponosno!!!!

Balkan (nepreverjen)

Dragi Srbi.Srećan božić!Mir božji,hristus se rodi.

Bljak (nepreverjen)

Ka se duvate pa kurčite brez veze , vsakdo naj hodi kamor hoče in troši svoje peneze kak hoče .

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice