Ikea, največje svetovno pohištveno podjetje, se pomika v smeri krožnega gospodarstva, ki bo kupcem omogočalo, da v njihovih poslovalnicah vrnejo rabljeno Ikea pohištvo.

Švedski velikan bo prihodnji mesec predstavil shemo za odkup nekaterih pohištvenih izdelkov, ki jih ne potrebujete več. V skladu z načrtom bo v svojih trgovinah ponudil bone v vrednosti do 50% prvotne cene, ki jih bodo lahko unovčili pri nakupu novega Ikea pohištva. Pobuda naj bi se po poročanju BBC-ja otvorila s Črnim petkom.

 "Z bolj preprostim in dostopnim trajnostnim življenjem Ikea upa, da bo spodbudila svoje stranke, da se prihajajoči črni petkek in v prihodnjih letih zavzamejo proti prekomerni potrošnji," so dejali v zvezi s 27. novembrom, ko veliko trgovcev ponuja mamljive popuste na njihove izdelke.

Kupci Ikee naj bi prejeli kupone, ki bodo vnovčljivi v Ikeinih poslovalnicah, njihova vrednost pa se bo razlikvala glede na stanje predmetov, ki jih vračajo. Kupec bo moral izdelek, ki ga želi vrniti, najprej prijaviti, nato pa mu bodo dali oceno njegove vrednosti.

"Ker bodo novi predmeti brez prask dobili 50% prvotne cene, bodo tisti z manjšimi praskami dobili 40%, vidno uporabljeni z več praskami pa 30%," še dodajajo pri Ikei.

Ponudba, ki bo veljala v 27 državah, naj bi veljala za pohištvo, običajno brez oblazinjenja (npr. knjižne omare Billy, stoli, stoli, mize in jedilne mize). Iz Ikee Slovenija, ki naj bi se odprla v prvih mesecih prihodnjega leta, so nam sporočili, da za trenutno akcijo še nimajo podatka, ali se bo izvajala tudi pri nas, in zatrdili, da nas bodo o tem še pravi čas obvestili.

Ikea zatrjuje, da bo vse, česar ni mogoče preprodati, reciklirano, v vsaki trgovini pa bo uredila tudi prostore, kjer bodo ljudje lahko prodali svoje staro pohištvo in našli popravljeno ali prenovljeno pohištvo.

Naraščajoče povpraševanje

Način preprodaje rabljenega pohištva Ikea preizkuša že več kot leto dni v Edinburghu in Glasgowu, saj si prizadeva, da bi postala okolju prijaznejša, oz. kot poroča BBC "popolnoma krožno in podnebju ugodno podjetje do leta 2030".

"Krožno" podjetje je tisto, ki ponovno uporablja ali reciklira materiale in izdelke. V začetku tega meseca je Ikea napovedala, da namerava letos odpreti rekordno število trgovin. Švedska družba in njeni uporabniki franšize bodo odprli 50 novih trgovin po vsem svetu - tudi v Sloveniji- in dodali 445 trgovin, ki jih trenutno vodi blagovna znamka. Največji imetnik franšize v Ikei je dejal, da je povpraševanje še bolj naraslo v zanjem času, ko so ljudje več časa preživeli doma in si želijo urediti svoje domove. Zadnji podatki kažejo, da je prodaja v avgustovskem letu znašala 39,6 milijarde evrov (36 milijard GBP).

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Risto Kubura (nepreverjen)

DESUS so upokojenci in upokojenci bi radi še ŽIVELI
To jim garantira JANŠA
levaki ki ga serejo na biciklih in prenašajo korona virus
delajo na tem da čim več starih ljudi umre

Sijo1972 (nepreverjen)

Pa ka ste z google translat objavili clanek, vejpa moje dejte v 4 razredi ne bi melo talko napak v teksti.

Starejše novice