Vegetarijanci in vegani si z državljansko pobudo prizadevajo za obvezne slikovne oznake, ki bi olajšale razlikovanje med različnimi živili, glede na njihov izvor.

Evropska komisija je potrdila prijavo evropske državljanske pobude z naslovom »Obvezno označevanje živil z oznakami nevegetarijansko/vegetarijansko/vegansko«.

V pobudi je navedeno: »Vegetarijanci in vegani imajo po vsej EU težave pri prepoznavanju primernih živil. Proučiti morajo seznam sestavin živila, da lahko ugotovijo, ali je primerno za nakup, pri čemer morajo biti posebej pozorni na sestavine, ki so lahko tako rastlinskega kot živalskega izvora.« 

Organizatorji tako pozivajo Evropsko komisijo, naj uvede obvezne slikovne oznake na vseh živilih, ki bodo označevale, ali gre za nevegetarijansko, vegetarijansko ali vegansko živilo. 

Eno leto za zbiranje podpisov

Odločitev Komisije, da potrdi prijavo pobude, se sicer nanaša le na pravno dopustnost predloga, same vsebine v tej fazi ni analizirala. 

Z Informacijske točke Europe Direct Pomurje so nam sporočili, da bodo organizatorji sedaj lahko začeli enoletni postopek zbiranja podpisov v podporo pobudi. Če bo pobuda v enem letu zbrala milijon izjav o podpori iz najmanj sedmih držav članic, se bo Komisija morala na pobudo odzvati v treh mesecih. Komisija se lahko odloči, ali bo zahtevo upoštevala ali ne, v obeh primerih pa bo morala svojo odločitev obrazložiti.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
? (nepreverjen)

Zakaj bi zdaj na vse izdelke dajali oznake?
Označijo naj samo tisto kar je vegetarijansko...

Landini

Bolano

Jao (nepreverjen)

Te vegeterjanci ne vejo deklaracij steti pa de jin trbelo slikice gor keliti? Kak v ameriki, ka so na pejglaj znaki ka je pegla vroca kda peglas? Na snicli de nalepka ka je nevegeterjanski?

Pistolero (nepreverjen)

Za vegane je samo en oddelek, travnata površina.

Komentator_ (nepreverjen)

Vas pa bi dal v klavnico, ka te žrli en drugoga. Ka je sploh razlika? Edino to, ka je kanibalizem prepovedan (zaenkrat). Svinja pa baje po pričevanju samih kanibalov ima podoben okus kot človeško meso...

In reply to by Pistolero (nepreverjen)

petržal (nepreverjen)

Gor dati nalepke z zeleno travo ali nalepko z senom in otavo in to je dovolj .

Komentator_ (nepreverjen)

Tebi bi mogli dati gor podgano ali pa svinjo! Daj peseka si še zakolji in si ga pojej doma. Ka je sploh razlika med mesom? Meso je meso...

In reply to by petržal (nepreverjen)

petržal (nepreverjen)

Komentator............ Alo z čim si gor zrasel z mesom ,ali zelenjavo ?Negdo te je napumpal in si postal travo jedec ? Za to pa ta kaplete in kozlate vse povsedi od slabosti,ker žrete travo in halucinirate za to ne seri .Lejko moj kar jejš meso je meso

In reply to by Komentator_ (nepreverjen)

Matejko (nepreverjen)

Tej vegane ze pa perej..

Komentator_ (nepreverjen)

Zaj se do mesojedci začnoli buniti, ker imamo vegetarianci svoje oznake ka se ločimo od njih ka pojejo vse kar leze in gre!

Starejše novice