Bi lahko na letališčih kmalu uporabili posebej usposobljene pse za odkrivanje koronavirusa?

Po podatkih francosko-libanonske raziskovalne skupine lahko živali z vohanjem človeškega znoja zaznajo prisotnost koronavirusa v skoraj 100 odstotkih primerov.

Kot poroča BBC, libanonske varnostne sile trenutno šolajo 20 psov za pregled prihodov na letališče v Bejrutu, raziskovalci pa upajo, da bodo v primeru pozitivnega odziva lahko takšne preizkuse razširili na letališčih po vsem svetu.

Posebej usposobljene pse, ki vohajo prisotnost koronavirusa, sicer že uporabljajo na letališču Helsinki - Vantaa kot del pilotnega programa, ki ga financira finska vlada in tudi na več letališčih v ZDA. 

Že dolgo je znano, da ljudje, ki so oboleli za nekaterimi boleznimi, oddajajo posebne vonjave - različne okužbe na različne načine prizadenejo različne dele telesa in pogosto proizvajajo posebne kombinacije hlapnih spojin.

Psi so pokazali izjemno sposobnost, da z vohanjem teh zračnih kemikalij zaznajo, kdaj so ljudje okuženi z malarijo, nalezljivimi bakterijami in celo nekaterimi vrstami raka.

V zadnjem obdobju pa znanstveniki iz različnih koncev sveta ugotavljajo, da jim lahko izostren vonj psov, ki je kar 10.000-krat boljši od človeškega, pomaga prepoznati tudi okužene z novim koronavirusom.

Že julija je ekipa v Franciji z majhnim številom vzorcev, zbranih pri človeških bolnikih, ki so bili pozitivni na covid-19, dokazala, da lahko psi z vohanjem znoja izpod pazduhe človeka odkrijejo okužbe s covidom. 

Tudi v Nemčiji so raziskovalci že julija objavili študijo o šolanih psih za vohanje koronavirusa in pokazali, da so psi sposobni po samo enem tednu treningov razlikovati med pozitivnimi vzorci na covid-19 in kontrolno skupino s povprečno občutljivostjo. Zaenkrat sicer niso tako zanesljivi kot hitri testi, ki zahtevajo neprijetne nosne brise, so pa hitrejši, saj lahko psi že v nekaj sekundah ugotovijo, ali je oseba okužena, pri tem pa neprijeten bris ni potreben.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Zahvaljujem se globoki državi, nevladnikon, influencerjem, "pa ovim učiteljem, ki kažejo jajčka na tržnici", da nas razvajajo s kolesarjenjem, pustnimi maskami in žurkami.
JJ pa naj jebe ježa, ker delate pizdarije. Sami ste krivi, torej zapreti lokale in šole.…….. Vsaka rit pride na svoj škret, nekatere pa na zavod...……...to je učinek : free life…………...

Kageste (nepreverjen)

DESUS so upokojenci in upokojenci bi radi še ŽIVELI
To jim garantira JANŠA
levaki ki ga serejo na biciklih in prenašajo korona virus
delajo na tem da čim več starih ljudi umre

In reply to by tuncika

Xykdjsjsn (nepreverjen)

Presnji teden pa ste napisale ka psi prenašajo korono 🤔🤔 zjasnite se zaj

Kageste (nepreverjen)

jaz smrdljivega komunajzerja že od daleč navoham in se mu od daleč izognem
ker smrdi

čarni vrag (nepreverjen)

jaz ga navoham že na 10 metrof

In reply to by Kageste (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

imaš pa zamašen nos
že prej bi ga moral navohati
jaz jih navoham že na 16 metrov

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

debeli rdeči (nepreverjen)

Čujdo JJ pa na 2 m on je stari komunajzar keri je vodo kolone v Jajce !
SDS so čudni ljudje . Norčujejo se s komunistov JJ pa je san največji komunist. Tudi njegovi ukrepi sedaj so isti kot komunistični pred 30 leti !

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Karčči (nepreverjen)

Čudno. Celi pa visiš iz Janševe riti. Nagradno vprašanje. V kateri stranki je največ komunistov?

In reply to by Kageste (nepreverjen)

Hit.er 🤚 (nepreverjen)

Baje ce se useres pes pobegne!

Zzzz (nepreverjen)

Zresnijo se naj, ce do nucali samo par cuckov za potrditev virusa de farmaciji propadno posel z covid testi. Mislim ka do ti psi cudezno zgubili voh, ali pa do sami cudezno izginoli....

Beili (nepreverjen)

Vcasig je komunist bil slabo solan delavec, propadli intelektualec ter podobna sirotinja.! Zdaj pa se ma za levake dobro placana elita... poglednimo samo te poslance pa vodje levih strank. Pa ne nosite naprej desnih strank, ti vsaj ne zavajajo raje z lazmi

Starejše novice