Slovenski kriminalisti so v zadnjih nekaj dneh imeli v različnih delih Slovenije opravka z novimi načini spletnih prevar, na katere opozarjajo predvsem podjetja. Storilci dejanje izvršijo tako, da na elektronski naslov računovodstva oz. tajništva podjetja pošljejo lažno elektronsko sporočilo. To lažno elektronsko sporočilo brez preverjanja pristnosti pošiljatelja izgleda kot bi ga poslal vodstveni delavec podjetja recimo direktor.

Podjetje je lahko oškodovano za veliko denarja 

V lažnem elektronskem sporočilu storilec naroči računovodji, naj nujno plača nek račun v tujino. Pri tem v sporočilo v priponki račun tudi priloži. Če računovodja to stori, s tem oškoduje podjetje za plačan znesek.

Policija ugotavlja, da v teh primerih ne gre za vdore v elektorske poštne strežnike, ampak dejansko za lažno elektronsko pošto poslano iz tujine, s ponarejenim zaglavjem sporočila.

Na policiji ugotavljajo tudi, da so pri večini podjetij številke transakcijskih računov, likvidnostnega stanja podjetja, davčne številke, elektronski poštni naslovi direktorjev, računovodstva ali tajništva vsakemu dostopni na spletu, tako storilec nima težav pri iskanju žrtev.

Kaj lahko storite? 

Policija svetuje vsem, predvsem pa podjetjem naj jim njihovi vzdrževalci informacijskega sistema vključijo varnostni mehanizem »preverjanje prisotnosti elektronske pošte«.

Podjetja prav tako pozivajo, naj preverijo katere kontaktne podatke objavljajo na svojih spletnih straneh - predvsem e-naslove, ki jih storilci s pridom uporabljajo za storitev kaznivega dejanja.

Zakaj je treba preverjati pristnost sporočil?

S preverjanjem pristnosti si zagotovite, da so sporočila razvrščena čim bolj pravilno. E-poštna sporočila za katera pristnost ni preverjena, bodo najbrž zavrnjena ali preusmerjena v mapo z vsiljeno pošto, saj obstaja velika verjetnost, da so ponarejena.

Poleg tega so lahko e-poštna sporočila z nepreverjeno pristnostjo, ki vsebujejo priloge, neposredno zavrnjena zaradi varnostnih razlogov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice